Tempo Bar & Kök

Redaktion 16:35 28 Aug 2014

1407.malmo_.krog_.tempo-3630.jpgFoto: Christian Andersson

Nästan ett och ett halvt år tog det innan Malmös favoritstammiskrog återuppväcktes från de döda. ”Att väcka de döda, det är ingen vacker syn” säger anden i Aladdin som svar på tal kring sina begränsningar, men detta är inte bara en vacker syn, även smakerna är tillbaka med besked.

 

Med nya ägare, men med precis samma goda känsla mellan väggarna som sist, känner vi oss hemma så fort vi sätter foten innanför dörren. Vår servitör är avslappnad, på gränsen till lite loj. Men skenet bedrar när han guidar oss kunnigt mellan våra frågor kring menyn, om olika styckesdetaljer och vinkombinationer till rätterna.

 

Köket är franskinspirerat nordiskt, men där menyn senast bestod av ett flertal mer tapasaktiga smårätter har matsedeln nu uppgraderats till mellan- och huvudrätter. Flera restauranger i Malmö och Lund har krav att om man är ett större sällskap tvingas alla ta samma meny, så är inte fallet på Tempo. Vår servitör låter oss veta att alla kombinationer på menyn är möjliga och vi mixar hejvilt bland mellanrätter och halva huvudrätter.

 

Den långlagade bläckfisken med citronemulsion, bakad fänkål och musselbuljong (140 kr) är väldigt spänstig och har en härligt salt krispig yta som gifter sig väl med de syrliga tillbehören. Det confiterade lammhjärtat med picklade gröna jordgubbar och fläderemulsion (120 kr) är gott, men får stå tvåa på pallen och se sig slagen av den perfekt brända blomkålen som stjäl showen i rätten.

 

Bäst av mellanrätterna denna kväll är dock löksymfonin med smörconfiterad purjolök, picklad lök, vrångebäcksost och lökkräm (90 kr). Lökkrämen, som fungerar som grädde på moset, är fantastiskt rund och krämig och denna kaka på kaka, eller lök på lök-fest ger oss en tautologisk smakupplevelse som stannar kvar länge på tungan.

 

Vi spisar Tempos klassiska musselsoppa (160 kr) som ger oss Malmös godaste musslor, små och fina, samt den bankade enkelstekta ryggbiffen med äggula, kapris, pepparrotskräm, betor och lök (225 kr). Med endast en hårdstekt yta på undersidan är detta inget för den som inte gillar blodigt kött men för den som finner stor njutning i en råbiff är detta en synnerligen lyckad expedition. På inrådan från vår servitör dricker vi prisvärda franska naturviner och känner oss väldigt tillfreds med hela tillvaron för såväl sinne som smak.

 

Till dessert avnjuter vi husets créme brûlée (65 kr) som är god och traditionell men kanske lite ointressant. Desto mer spännande är citron- och pastisparfaiten med lakrits och sockertorkad fänkål (90 kr) som bjuder på en såväl fräsch som smakfull avrundning på middagen.

 

Från att ha gått i väntans tider kan vi nu konstatera att den som väntade på något gott nu kan känna sig lugn. Nygamla Tempo kombinerar goda viner, godare mat med Malmös kanske godaste stämning på en krog. Borta bra, men Tempo bäst.

 

Adress: 
Södra skolgatan 30 i Malmö
Telefon: 
040-12 60 21
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tis 17–00, ons-tors 17–01, fre–lör 16–01.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!