Taquerian

Redaktion 16:52 8 Jun 2017

På knappt ett år har Peter Kubiceks färgglada tacohak etablerat sig som ett av Lunds absolut bästa street food-ställen.

Det lät nästan för bra för att vara sant. En riktig taqueria? I Lund, staden som fortfarande inte verkar ha förstått hur man skiljer en bra från en medelmåttig falafel? Inte kunde väl dem få ett värdigt mexikanskt alternativ före street food-storebrodern Malmö?

Tydligen kunde dem det. För Taquerian på Klostergatan är bra. Till och med riktigt bra, konstaterar vi efter att ha lunchat oss igenom lejonparten av menyn.

Här gör man tortillabröd från grunden på klassiskt masamjöl som köps in direkt från Mexiko. Och recepten till fyllningarna, de har man roligt nog hämtat från en småskalig taqueria i Juares som, i utbyte mot en kurs i hur man gör franska macarons, var vänliga nog att dela med sig av sina tacokunskaper till Peter Kubicek och hans personal. Bara en sån sak.

Vi finner särskilt tycke för ett par av dessa fyllningar. Cabezan, det feta och smakrika kohuvudet (20 kr), är en av dem. Äter ni kött kan ni lika gärna stålsätta er: det här är en del av djuret som vilken annan. Detsamma gäller lenguan, den bakade oxtungan (20 kr). Texturmässigt kan den vara något kämpigare, men samtidigt är den full av karaktär eftersom det är en muskel som har fått jobba mycket i sina dagar.

Den vegetariska varianten på grillad halloumi (25 kr) hör också till favoriterna. Osten, färsk och mjölkig till smaken, är något helt annat än de generiska stripsen som många krögare pliktskyldigt brukar fritera mest för att kunna stoltsera med ett grönt alternativ på menyn. Med tanke på hur bra halloumitacon artade sig testar vi med spänning gärna de andra vegovarianterna på frijoles (bönröra) och strimlad kaktus nästa gång.

Av de mer klassiska inslagen på menyn står Taquerians välkryddade al pastor (25 kr) snäppet över både kycklingen (20 kr) och det dragna långkoket (20 kr). Detta för att fläsket och ananasen erbjuder en helt annan saftighet tillsammans, i synnerhet i jämförelse med den något torra fågeln.

Övriga tacos vi förtär är, i tur och ordning, fyllda med friterad torskrygg (25 kr), longaniza (en chorizoliknande korv, 20 kr) och chiccaron (underbart krispigt fläsksvål, 20 kr). Dessa tre är lysande exempel på hur bra det kan bli om man bara är medveten om vikten av texturskillnader. Varje tugga är liksom mjuk, krispig och krämig på samma gång – precis som det borde vara. Härligt nog sitter även smakerna där de ska.

Vad man kan önska när de så tydligt har bemästrat själva essensen i tacomakandet är en nypa mer experimentlusta. Inte för att det är något fel på toppingarna – som oftare än inte utgörs av lök, koriander, avocado och salsa – men nog skulle man kunna kosta på sig att, förslagsvis, pickla eller torka någon spännande specialingrediens från fjärran land?

Undertecknad får trösta sig med att man åtminstone hittar cebollitas (grillad vårlök), horchata (läskande risdryck) och Jarritos (läskmärkenas läskmärke i Mexiko) på menyn just nu. Cotija, tripitas, michelada, rökt räksalt och allt sånt där spex blir därmed bara en bonus när och om det väl dyker upp. En kan ju alltid hoppas.

Som ni lär ha förstått vid det här laget är Taquerian alltså toppen, annars hade jag inte suttit här och önsketänkt om vad som kunde komplettera ett redan föredömligt menyutbud. Lundaborna ska skatta sig lyckliga att ha ett så klockrent, prisvärt och välsmakande street food-alternativ i sin närhet. Grattis, samtliga inblandade.

Adress: 
Klostergatan 11
Telefon: 
046-320505
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-lör 11-21, sön 16-21
Stad: 
Lokal: 
Nyckelord: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!