Tapirer är en familj uddatåiga hovdjur bestående av fem utrotningshotade arter som är närbesläktade med häst och noshörning. Låter det krångligt? Det är isåfall det enda exemplet på krånglighet som på något sätt kommer i närheten av nyöppnade restaurang Tapir på Skeppargatan 18.
Krogen har cirka 30 platser och serverar en klassisk kvartersmeny vars prissättning man är allt annat är bortskämd med på djupaste Östermalm. Vi beställer in såväl laxtartar för 95 kronor till förrätt, och till varmrätt en steak minute för 185 kronor och ett majskycklingbröst för 170 spänn. Medan vi väntar på maten läppjar vi på en La Croix St Pierre för 280 kronor flaskan, ja ni hörde rätt.
Tapiren lever generellt sett ensamma, och individerna är oftast aggressiva mot varandra när de stöter på varandra. Det känns därför närmast ironiskt att restaurangen med samma namn är ett näst intill perfekt datingställe. Chosefri meny, dämpad belysning och många tvåor som är placerade lagom långt ifrån varandra.
När maten tämligen omgående kommer in är det heller inte där några otrevliga överraskningar som bjuds på, utan tvärtemot några angenäma sådana. Laxtartaren är uppblandad med avokado och toppat med en forellrom samt serveras med en näve pommes pailles. Det är riktigt mycket bang for the bucks, för att tala klarspråk. Vår steak minute är habil och serverad med en helt okej bea vi får påfyllning på. Kycklingen serveras med chorizo, champinjoner samt rödvinssås och är generös i såväl smak som portion. Det är kanske ingenting som sveper oss av stolen, men samtliga rätter såväl infriar som i vissa fall överträffar våra förväntningar. Vi är helt enkelt väldigt nöjda.
Ibland behöver det här med krog inte vara så svårt och tillkrånglat. Det är restaurang Tapir ett utmärkt exempel på och varje kvarter i Stockholm förtjänar en krog av den här digniteten.