Svensk kebabtradition för köttälskare

Redaktion 16:14 28 Jan 2015
shiraz_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal

Vi välkomnas till restaurangen av inredningen som ger känslan av en lite lyxigare pizzeria, men med statyer av gamla persiska kungar och göttig orientalisk disko skvalandes i bakgrunden. På Shiraz serveras grillspett och vi älskar finkebab, som är en tvättäkta svensk tradition ända sedan Karl XII:s dagar. Han fastnade som bekant i Turkiet ett par år.
 
Det är tidigt på kvällen och få gäster förutom ett par sms:ande ungdomar. Stället sköts av en klassiskt ouppmärksam servitör (även han med nacken böjd över sin mobil) som inte att det ska serveras en öl medan den ene av oss väntar på den andre.
Det är en meny med mycket som lockar. Lite udda att det enda som inte är persiskt på menyn är en Toast Skagen, men vi satsar basic – grilltallriken för två med spett på kycklingfilé, lammfilé och lammfärs. Fast hur bra låter inte till exempel Gourmé Sabzi, en örtgryta med nötkött, bönor, soltorkad lime serverat med saffransris.
 
Till förrätt får vi in en Kashke Bademjan, en vegetarisk auberginröra som inte är speciellt stor men lockar till att äta mer i sin godhet. Vi får också en standardsallad men den är i tråkigt sällskap med urkärnade oliver. 
Så serveras huvudrätten, av servitören som tillfälligt tittar upp från mobilen. Det är ett stort fat med kött, rätt och slätt. Till det får vi ris och yoghurtsås som mest smakar just yoghurt. Även en hög bladpersilja dyker upp samt små smörpaket som vi inte vet vad vi ska göra med.
 
Köttet är saftigt och smakar gott. Men varför inte fler tillbehör, inte minst några myntablad att småtugga på mellan köttlassen? Den är en sak vi lärt oss uppskatta från andra persiska restauranger.
Sett till helheten känns det lite dyrt med 310 pix för grillspetten. Inte minst då det kunde haft bättre sällskap. Bara kött gör ingen fest. För den inbitna köttätaren på jakt efter snabba proteiner är det dock fullträff.
 
 
Adress: 
Kungsgatan 6A
Telefon: 
711 10 11
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tors 11–21, fre 11–22, lör 12–21, sön 12–20.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.