Har vi hört det där om långsamhetstrender inom matkulturen förut? Slow food? Surdeg? Well ja, en och annan gång. Det har den nyöppnade restaurangen Spoonery också gjort, men de har anpassat sitt koncept för den vardagsstressade Slottstadsbon som har gott om pengar men ont om tid. Resultatet är grytor och långkok att köpa med sig hem och äta framför ett avsnitt Halv åtta hos mig. Eller som personalen skämtsamt garanterar en gäst: ”Du får din mat inom 60 sekunder från det att du beställer”.
Men missförstå oss inte, Spoonery är på alla sätt motsatsen till en snabbmatskedja, trots pappskålen man äter ur. Det är genuint och hemtrevligt, du slipper salt i portionsförpackning och personalen älskar dig. Skippar man middag framför tv:n och istället tar sig tid att äta på plats, i den minimala men ombonade lokalen (jo, det finns faktiskt fyra bord) blir man bortskämd av personalens avslappnade awsomeness hela kvällen. De skämtar och bjuder på påfyllning.
Kökets grytmeny består av några få rätter runt hundralappen som byts ut efter säsong, förutom chilin på högrev och den franska fisksoppan. Det är gott om fisk och kötträtter men färre på den vegetariska fronten, linsgrytan med halloumi är det alternativet vid vårt besök. Istället provar vi älggrytan med kantareller, savoykål och lingon, som visar sig vara riktigt lyckat höstmysig. Torsk- och musselsoppan är smakrik och gräddig, och serveras med en trave brödskivor vid sidan om (gissa vilken sort).
Efter maten känner vi oss som två små tjocka barn med glansiga äppelkinder. Det vill säga lyckliga. Restaurangen serverar ingen alkohol, men literflaskan med rosa lemonad från skafferiet funkar förvånansvärt bra till rätterna. Så gör också den barnportion crème brûlée som vi rundar av middagen med. Äppelkinderna glänser om möjligt ännu mer. Vi förutspår en mindre rusningsstorm till soppköket nu när hösten närmar sig på allvar. Har restaurangen inte redan börjat fundera på utbyggnadsplaner är det hög tid nu.