Bockholmengruppen fortsätter sin expansion och har med det senaste tillskottet Spanjorskan undantagit sig från vanan att döpa krogen efter adressen den ligger på. Blott ett stenkast ifrån systerkrogen Nybrogatan 38 håller den spanskinspirerade (duh?!) krogen hus.
Lokalen är livligt röd och ambitionen att utstråla en stimmig krog på en bakgata i Madrid är både uttalad och i allra högsta grad närvarande.
Menyn består till stor del av mellanrätter som man med fördel delar på hela sällskapet, och vi går loss på en tiotal serveringar. Först ut är ett gäng torskkroketter för 79 kronor paret. De smakar helt ok men är kanske ingen ögonbrynshöjare. Den sotade calamarin för 155 spänn är desto trevligare och serveras roliga tillbehör som Karljohansvamp, bläckfiskbläck och vaxbönor. Den grillade bläckfisken följer samma mönster och kommer med syrliga tomater 165 kronor.
Bäst visar sig emellertid kötträtterna vara. Spanjorskans korv med bröd för 125 kronor kommer med grillad avokado, tidigare nämnda tomater samt lök och är så välsmakande att vi direkt tar in backning på den. Samma sak upprepar sig med den på spett grillade ibericoflanken, som vi faktiskt tar in tre rundor av. Allt sväljs ner med en flaska Viña Herminia för 440 kronor.
Den enda egentliga besvikelsen under hela vår sittning är den helvegetariska rätten "veckans veg" som känns mer som en rensning av grönsakslådan än en välkomponerad och igenomtänkt rätt. Men det är inget felsteg som inte snabbt hjälps upp med en orujo och en dubbel espresso.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2017.