Soyokaze

Redaktion 11:15 16 Feb 2017

- Välkomna, det är jag som är Batjargal Ochirbat. Det här är Soyokaze, säger mästaren och tar plats bakom disken. Belysningen dämpas och Batjargals dotter presenterar kvällens första sake. Ett lätt spritsigt bubbelvin på exklusivt Hyogo-Kita-Nishiki-ris, inte helt olikt champagne. Vi är tolv förväntansfulla gäster runt den hästskoformade bardisken. Fler får inte plats. 

För Batjargal Ochirbat är råvaror religion. Likt en sammanbiten kirurg utrustad med pincett och sylvassa knivar skapar han bedårande munsbitar medan vi storögt ser på. Gös, öring, röding, abborre från Hjälmaren och odlad ål från Helsingborg. Efter ungefär tio rätter och ett gäng glas mikrobryggd sake är den något strama inledningen som bortblåst ur vår perception. Gästerna har blivit ett fnittrigt kompisgäng och den blyge sushimästaren skiner upp av det kollektiva jubel som uppstår när ytterligare ett stycke rå magi kommer in i våra respektive munnar. 

Batjargal Ochirbat har ett förflutet som köksmästare på Imouto och Råkultur. Det råder ingen tvivel om vem som är hans idol: Jiro Ono - sushivärldens Grandmaster Flash. Det är förvisso en bit kvar till Jiros trestjärniga tunnelbanehak i Tokyo men Soyokaze är ytterligare ett bevis på att japansk omakasetradition börjat rota sig rejält i Stockholm. Ochirbats råvarufilosofi och sushihantverk är helt i paritet med Sushi Sho och Imouto. 

Plötsligt kommer Ochirbats lillebror ut från köket med en sprattlande hummer. Den klyvs i två och serveras med en klick kaviar. Jublet vet inga gränser och så fortsätter det. Orchibat bjuder på en galet smörig svensk bläckfisk, blåfenad tonfisk som odlats i Spanien (den vilda varianten är typ som att snorta noshörningshorn), sjöborrar, makrill, forellrom, picklad daikon, uer och den fula trollhummern som oftast kastas tillbaka i sjön av kräftfiskare. Genialt i all sin enkelhet utan att vara överarbetat och konceptualiserat i sin dekoration.

Den 23:e och sista rätten är en hemgjord sojaglass som serveras med en mugg matcha. För 900 kronor per person plus dryck har vi fått en tre timmar lång föreställning, nya kompisar plus en lektion i svensk undervattenkunskap som lär följa med oss länge. 

Adress: 
Frejgatan 3
Telefon: 
08-599 954 73
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-lör 11–14, 18–21
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!