Soyokafe

Redaktion 09:36 21 Jan 2019

För drygt två år sedan slog sushimästaren Batjargal Ochirbat upp portarna för sin lyxkrog Soyokaze i Vasastan, där tolv personer åt gången kan få något av det bästa i sushiväg som landet någonsin skådat. För en tid sedan öppnade krogen en anspråkslös filial på Sofielundsvägen i Blåsut, och även om det nästan lät för bra för att vara sant anade vi en möjlighet att för en tredjedel av priset kunna få ta del av Ochirbats hantverk och känsla för kvalitet. 

Lokalen är inredd i bottenvåningen av ett bostadshus, och loggan på fönstret ger vid handen att detta är vilken kvarterssushi som helst – en sådan du unnar dig som take-away på vägen hem från jobbet de dagar du inte pallar laga middag. En sån där sushi där det knappt går att skilja gösen från hälleflundran. Inget hade kunnat vara mer fel.

Redan menyn skvallrar om att detta är något helt annat än ditt vanliga hål i väggen, och vi går inleder hungrigt med sex makirullar var på lax (75 kronor) och hummer (115 kronor), samt varsin nigiri på tonfiskmage respektive waguy för 110 kronor paret. Rullarna är formidabla, med en riskvalitet som nästan hade fått Jiro Ono att dra på smilbanden. Waguyn är i sin tur marinerad i tryffelsoja och det känns väl inte som att vi behöver säga mer än så. Den smälter på tungan och krälar sedan likt en orm av umami långsamt ner i svalget. Den enda smolken i bägaren är att måltiden går något för fort. Och det är faktiskt bokstavligen den enda smolken, för i övrigt i bägaren har vi Soyokafes egen Pale Ale (75 kronor) som passar alldeles utmärkt i sammanhanget även om restaurangen också erbjuder ett oblygt sortiment av sake. 

Trots ett väldigt trevligt utbud av efterrätter väljer vi att avsluta sittningen med en liten tallrik sashimi, 10 bitar för 115 kronor, med fem olika typer av fisk. Det är stör, det är mirinrimmad lax, bläckfisk, gös och röding. Varenda liten smakbit är en precis lagom stor tugga för att lägga på tungspetsen och långsamt låta falla sönder, förutom bläckfisken och stören då vars naturliga textur kräver något mer arbete. 

Vi betalar en nota på 900 kronor inklusive dryck för två personer som gått all in, och konstaterar förnöjt att en av stans klart bästa sushirestauranger numera hittas i Blåsut.

Adress: 
Sofielundsvägen 7
Telefon: 
08-99 98 76
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tor 11-21, fre 11-22, lör 12-22, fre 12-21.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!