Foto: Thomas Wal

SK Mat & Människor

Redaktion 11:09 21 Apr 2017

Att kliva in i restaurangen är som att stiga in i en tjusigt renoverad våning från Hemnet. Med ett öppet kök och trevligt välkomnande känns allt lovande redan innan maten hamnat på tallriken.

SK Mat & Människor öppnade i april 2014 och drivs av Stefan Karlsson, där av namnet SK. Köket är svenskt, menyn säsongsbaserad och bygger på råvaror från närområdet. Här finns såväl à la carte som smakmenyer på fyra till åtta rätter, vi bestämmer oss för en fyrarätters för 595 kronor.

Först ut är en tartar på innanlår med ättika, gurka, kaprisbröd och pepparrotsgrädde. Den är fint presenterad och perfekt avvägd. Nästa rätt är en bakad rotselleri som serveras med sikrom, musselsås, libbsticka och en tunt krispigt potatisflarn. Det smakar ljuvligt och vi funderar på om rotsellerin kan vara den bästa vi smakat. För att inte tala om såsen, perfekt!

Sista varmrätten presenteras av kocken själv - halstrad slätvar med kräm på svartrot, savoykål, ramslök och kycklingsky med brynt smör. Jag har hört att de finns dem som tycker att brynt smör är överskattat, jag håller inte med och äter med god aptit. Vi avslutar kvällen med kryddglass med gjuten mörkchoklad, slätmixad kavringskräm, färskostskum och rålakrits. Lagom i storlek och med smaker spännande smaker som alla fyller sin funktion.

Eftersom kvällens tema handlar om att undvika långrandiga val dricker vi husets vinpaket till maten. För ungefär 400 kronor får vi in passande viner vars namn, år och produktionsland snabbt glöms bort trots en väl genomförd presentation.

Självklart kostar det en smula att äta och dricka gott, men innan vi tackar för oss känner vi att middagen är värd varenda krona och notan kan till och med klassas som prisvärd. Att det väl hemma visade sig att krogen sedan 2015 har en stjärna i Michelinguiden, ja det kändes inte alls så konstigt.

 

Adress: 
Johannebergsgatan 24
Hemsida: 
Öppettider: 
mån – lör från klockan 17.00
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: BOV

Efter en vecka i pizzans hemstad, Neapel, har jag rätt höga krav på deg och tomatsås. Till min stora glädje lyckas BOV perfekt.

Krogrecension: Tvinky

Den nyöppnade vinbaren på Andra Lång kan utan tvekan sin dryck, faktum är att kaffemartinin vi avslutade middagen med var något av det godaste jag druckit.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!