Foto: Thomas Wal.

Salut

Redaktion 11:50 17 Feb 2020

I Stora Saluhallens mitt ligger Salut, en liten mat- och vinbar där en äter lunch och á la carte mitt bland alla matentusiaster som är på jakt efter delikatesser, chark och ostar till helgens festligheter. 

När en kliver in genom Saluhallens dörrar en lördag slås en av myllret av människor, de glansiga shoppingkassarna hålls hårt i handen och folk är lite extra helgfina och doftar parfym. Utanför Saluhallens nytillskott Salut är det inget undantag, här ringlar det sig en liten kö som står och väntar på bordsplacering. Stället är ständigt fullbelagt och så även under vardagar då Salut verkar vara innerstadsfavoriten bland kontors- och butiksarbetarna. Efter cirka en kvarts köande får vi dock våra sittplatser som vetter rakt ut mot Saluhallens center. Vi sitter mitt i smeten – en perfekt placering för den som gillar att iaktta helggyttret av människor. 

Saluts meny är enkel att förstå sig på och vi bestämmer oss för att beställa in såväl förrätt i form av kycklingkroketter och en burrata samt köttbullar och en toast skagen till huvudrätt. Servitriserna är på gott humör, är rappa och har en underliggande humor som stundtals tillåts smyga sig fram, mer eller mindre avsiktligt, något vi finner ganska så underhållande. 

Kycklingkroketterna är frasiga, gyllene och saftiga och själva kycklingsmaken kommer verkligen fram. Kroketterna är prydda med champinjoner som inte tillagats utan bara skivats vilket ger en jordighet och bryter av med en mjukare textur och dragonmajonäsen som serveras till kroketterna är ett välkommet inslag. Burratan med ärtpesto, mynta, balsamico vinaigrette och krutonger är mer en upplevelse av konsistenser än smak. Här sätter framförallt myntan en tydlig smak på pestoröran, något som tillåts dominera smakerna lite väl mycket enligt oss. Det är helt enkelt inte något för den som inte gillar mynta i annat än drinkar. 

Desto gladare blir vi dock när köttbullarna och toast skagen anländer till vårt bord. Rätterna är något av en klassiker hos Salut och vi inser snabbt varför de har en stående plats på menyn. Köttbullarna serveras med gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och potatispuré. De ser ut som en idyllisk bild från barndomen och smakar underbart. Potatispurén är len och smörig och smälter i munnen, lingonen och gurkan ger det där lilla extra och bidrar med en bra syrlighet. Brunsåsen är riktigt god och köttbullarna är tätt packade och lite studsiga, precis så som en vill ha dem. 

Om det är något du ska unna dig under din helglunch är det dock Saluts toast skagen. Den har en fin presentation och den generösa mängden löjrom bidrar till den lyxiga känslan. Det smörstekta surdegsbrödet och räkorna smakar himmelskt och dillmajonäsen är lätt och dillen välbalanserad. Detta är en rätt jag och mitt sällskap enas om att vi kommer att återvända för. 

Salut ska även ha en eloge för att de har en välbalanserad meny där du kan välja mellan att äta en hel brakmåltid, en förrätt eller bara avnjuta ostron och cava och priset är det heller inget fel på. Hade vi haft lite större magsäckar hade vi även prövat på deras dessertmeny där den friterade camembert som serveras med myltade hjortron och friterad persilja står som starkast lysande stjärna, men något ska en ju ha att se fram emot tills nästa gång. Restaurangen lyckas även charma oss lite extra med att, lite oväntat, spela Stone Roses och Broder Daniel i högtalarna. Ett otippat men roligt beslut som dämpar lite av saluhallssorlet och faller oss i smaken. Vi lämnar Salut och Saluhallen med ett leende på läpparna, mätta och belåtna och med ett löfte om att snart återvända igen.

Adress: 
Kungstorget
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-tor 9-18, fre 9-19, lör 9-17.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.