Riket

Sofie Strandberg 09:19 23 Mar 2018

Nya restaurang Riket på Davidhallstorg har bara haft öppet i en vecka när vi går hit för att äta. Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga. Klockan är lite efter halvnio när vi kliver in i den fullproppade lokalen och blir visade till vårt bord. Stället känns familjärt, lite skönt stökigt och väldigt välkomnande.

Direkt när vi har satt oss får vi vatten och menyn (som bara är ett vikt A4-papper där rätterna står handskrivna i bleck, vilket känns bohemiskt genomtänkt men ändå inte pretto). Vi får förklarat för oss att tre rätter är perfekt om man är normalt hungrig och vi bestämmer oss för att dela på de sex rätter som finns. 

Personalen visar att de är erfarna, skickliga och säkra när det kommer till vilket vin de tycker vi ska testa till de olika rätterna, men samtidigt lyhörda för vad vi som gäster vill ha. 

Trots att stället är helt fullt serveras vi vin innan vi hinner blinka och det tar det bara tio minuter innan den första rätten kommer in. Skrei, bergamott, enbär (120 kr) är vällagad och smakar gott men vi känner inte ”wow” och vi håller tummarna för att det kommer att bli bättre än såhär. Och oj vad det blir bättre. 

Rå ko, svamp och skog (125 kr) känns som en smäll på käften, en råbiffarnas urråbiff som bara smälter i munnen. Den friterade mossan som ligger på toppen är pricken över i:et och vi gör direkt en överenskommelse med varandra: även om resten av maten skulle floppa kommer vi besöka Riket enbart för den här magiska råbiffen.

Men det blir ingen flopp. Brysselkål, bearnaise, solros (100 kr) är en riktig dröm om man är ett ”bea-fan” och dessutom vegetarian. Kålrot, svart sesam, rökt gräddfil, krasse (100 kr) smakar fantastiskt och fräscht i all sin enkelhet. Blodpudding, rosor, beta, hallon (100 kr) är en till utseendet ganska morbid anrättning men vi njuter i fulla drag av denna klassiska husmansrätt i modern tappning. 

Det sista vi serveras är jordärtskocka, havtorn, grädde (100 kr) som trots att det inte är en dessert, nästan smakar som en då den är väldigt söt och med en smak av kola. Ett perfekt avslut på kvällen. 

Allt som allt är Riket en avslappnad, familjär krog som man besöker för att få roliga och intressanta smakupplevelser för rimliga priser, både om man är superhungrig eller bara sugen på något litet. Det är också ett ställe dit man kan gå för att sätta sig i baren, ta ett glas vin och snacka med personalen. Precis som det ska vara på en riktigt bra kvarterskrog med andra ord.

Adress: 
Erik Dahlbergsgatan 5
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppettider: Tis-lör 17-sent
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!