Nöjesguidens recensent får en något svajig upplevelse på Bord 27:s systerkrog. Topparna må vara riktigt höga, men dalarna är desto djupare.
Bord 27 blev snabbt ett favoritställe för matälskare i Göteborg när det öppnade våren 2015. Därför är förväntningarna förstås höga på systerkrogen Restaurang Natur, som huserar på Geijersgatan.
Efter fem minuter i den lilla lokalen står det klart att Naturs likheter med Bord 27 är många, när det gäller stil, meny och känsla i lokalen. Rätterna är döpta efter en huvudråvara och fokus ligger på grönsaker. Det är ett tydligt, ospretigt och tilltalande koncept.
Vi slår oss ner och får in en liten aptitretare baserad på pumpa, som vi, i ärlighetens namn, kunde ha hoppat över. Efter att ha kollat igenom menyn bestämmer vi oss för att dela på två förätter och två huvudrätter. Dryckesvalet lämnar vi till vår servitris, som plockar ut fyra olika naturviner. Stämningen i lokalen är avslappnad, personalen är lugn, tillmötesgående och kunnig.
Vi får in vår första förrätt, “Lök” – en tartar som serveras med picklad rädisa, pepparotskräm och krasse. Till det dricker vi ett lättare rött vin. Samtidigt serveras vi “Hjärtsallad”. Den består av tre varianter av kyckling, där kycklingmajonnäs, rökt och gravad äggula och halstrad pilgrimsmussla lyfter rätten och överraskar. Till den får vi ett rosévin som bryter av mot de kraftigare smakerna. Båda rätterna är nästintill perfekta och vi har höga förväntningar när huvudrätterna dyker upp.
“Svamp” består av variationer på den ingrediens den fått sitt namn från, med smörstekt tupp och purjolök vid sidan av. Den är mer rakt på sak än det vi ätit tidigare, god men inget vi kommer minnas resten av våra liv. Vår andra huvudrätt är vegetarisk, en boveterisotto med morot och egengjord ricotta. Den blir kvällens stora besvikelse. Det saknas balans och syra och konsistensen är grötig. Någon har försökt kompensera genom att fullständigt kremera ett par bovetekorn och sprinkla över. Det känns helt ärligt som att vi äter småsten.
Två väldigt goda förätter, underbar personal och vacker mat väger upp för en katastrofal rätt. Men på en restaurang som sätter grönsaker i fokus borde man kunna räkna med ett fantastiskt vegetariskt alternativ.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.