Restaurang Flickan

Redaktion 09:18 16 Oct 2017

Restaurang Flickan är det senaste tillskottet i Daniel Crespis imperium i och omkring Victory Hotel i Gamla stan. I samma lokaler där tidigare Omakase Köttslöjd snidade charkuterier serveras nu en meny "befriad från konservatism och gastronomiska konventioner", i 13 serveringar för 850 kronor. 

Vi slår oss ner på två av de totalt 16 stolar som erbjuds varje kväll. Lokalen består till stor del av ett öppet kök, och i högtalarna spelas något som närmast kan beskrivas som ett kärleksbarn framkrystat av Mix Megapol nio månader efter att hon blivit befruktad av Lugna favoriter. Vi vet inte om det är ironiskt eller inte. 

Först in på bordet är en variation på potatis serverat med örter och forellrom. En fenomenal rivstart som lovar runt och syran dröjer sig behagligt kvar i munnen. Därefter fortsätter det i en rasande takt först med små chilicheese, en hummertaco på salladsblad med isterband och majs tätt följt av en råbiff serverad till tonerna av Michael Bolton. Vi sköljer ner maten med lite öl från PangPang, ett glas champagne samt lite rödpang från Burgundys vinlista, samtidigt som vi noterar att bordsgrannen valt en blaskig lågprislager. Vi vet inte om det är ironiskt eller inte.

Strax efter ett tunnbröd med chorizomajo och en kyckling med äpple och selleri landar kvällens klart bästa rätt framför oss. En råvara så till synes enkel som lök har förädlats till fullkomligt ljuvliga chips, som serveras med svarta vinbär och kycklinglevermousse. Här visar Flickan sin fulla potential. Några rätter för tankarna tillbaka till köttslöjden och såväl köttbiten med lardo som fänkålskorv på Linderödssvin från Ockelbo (eller Princetown som vi skämtsamt kallar det) är precis så habila som de låter. Lagom till efterrätten återkommer våra älskade svarta vinbär, denna gång tillsammans med myskmadra, och rundar av långsittningen på ett mjukt och skönt sätt.
Flickan följer till punkt och pricka sitt manifest, även om det ibland nästan känns lite väl uttänkt att du kan välja en blaskig Sol till en setmeny för 850 spänn samtidigt som du lyssnar på Despacito. Men så länge du kan stå ut med det rekommenderar vi varmt ett besök. Nästa gång tar vi vinpaketet.

Adress: 
Yxsmedsgränd 12
Telefon: 
+46 8 506 400 80
Hemsida: 
Öppettider: 
Serveras till 16 platser torsdag till lördag.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!