Foto: Martin Henningsson.

Restaurang Art

Redaktion 10:58 24 Oct 2016

På 165 Essex Street i New York ligger konceptrestaurangen Beauty & Essex. Väl dold bakom en liten dörr längst in i en pantbank ligger den tämligen enorma restaurangen om två våningsplan. Det är uppenbart att nyöppnade restaurang Art har sneglat på denna förlaga vid konceptualiseringen av krogen. 

Du går in via ett galleri på Döbelnsgatan, där endast två tända marschaller utanför vittnar om att något händer bakom den mörka dörren. I galleriet finns en stor röd knapp att använda av den händelse att nästa dörr inte är öppen in till restaurangen, vilket den är vid tillfället för vårt besök. Väl inne kommer vi in i en inte lika stor lokal som på Beauty & Essex, men ändå rymlig sådan. Väggarna pryds av (ganska ful?) popkonst vars färg knappt hunnit torka och det luktar svagt av färg eller någon typ av rengöringsmedel.

Vi får in en meny bestående av idel smårätter. Vegetariska alternativ för 64 kronor och kött eller fisk för 74 kronor. Vi rekommenderas att ta cirka fyra stycken per person för att bli mätta och följer detta råd. 

Först in är en översaltad torsk, som är relativt smaklös sånär som på just sältan. En rätt tråkig inledning då även pommesen som ger ett fabrikstillverkat intryck är en besvikelse. Rätterna kommer in i den ordning de blir klara, vilket såklart är standard med denna typ av menyer men leder till en halvbra upplevelse då just pommesen är på tok för svaga för att spela förstafiol. Råbiffen är desto bättre och serveras dessutom med friterad ostronskivling, gott. Salladen med vattenmelon kommer med en chevrésås som tyvärr tar över lite för mycket, men får ändå a for effort för den modiga kombinationen. Vi avslutar med ett par rätter från fiskmenyn i form av krabbtortillas och sotad lax, där den förstnämnda bär en något för syrlig smak av vinäger. Den senare smakar bra men både laxen och misoemulsionen försvinner något i den picklade kål som tar över tallriken. 

Krogen ska ha ett stort plus för att samtliga rätter är märkta med huruvida de innehåller gluten eller laktos, här behöver man inte skämmas för sina kostavvikelser. 

Restaurang Art har trevliga ambitioner och något roligt på gång, vilket bekräftas av det faktum att restaurangen är i princip fullbokad trots sin korta levnadstid och hemliga framtoning. Det finns dock ett par barnsjukdomar som behöver botas innan de på allvar kan jämföra sig med de internationella förlagorna. 

Adress: 
Döbelnsgatan 40
Telefon: 
08 599 996 46
Hemsida: 
Öppettider: 
Tis–Tor från 17, Fre från 15:30, Lör från 17, Söndag brunch 12:00–15:30
Stad: 
1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Timber

Efter att arga snickaren lämnade Timmermansgatan har den kämpat sig upp som ett restaurangstråk.

Kagges

Det är inga dåliga restauranger som tidigare har huserat i de lokaler som Kalle Lindborg och Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm tog över tidigare i år.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!