Sedan LU öppnade på Davidshallstorg 2019 har det hyllats av malmöborna och även prisats som Malmös bästa krog av Nöjesguiden under 2020. Malmöborna tycks inte få nog av den kantonesiska streetfood som LU erbjuder och allt som oftast är det fullt med människor i den lilla lokalen när man går förbi.
När ägarna av LU under 2021 bestämde sig för att öppna Rau i lokalen bredvid LU på Davidshall var det nog många malmöbor som blev nyfikna. Rau:s meny är helt växtbaserad och med tanke på att LU:s meny har mycket kött i sig, var det nog många veganer som blev glada över att Rau öppnades.
Lokalen är ganska enkelt inredd. De vita kakelplattorna på väggarna gör att den lilla lokalen ändå känns ljus och luftig. Det mörka trägolvet skapar en härlig kontrast till det vita kaklet och på väggarna hänger det enkla, egenprintade bilder och handskrivna menyer som ger en familjär känsla. På de enkla träborden står ätpinnarna och besticken i gamla urtvättade konservburkar. Konservburkarna ger ytterligare en känsla av att det här är ett ställe där maten, snarare än inredningen, är i fokus.
Vi besöker Rau under lunchen. Maten kommer en liten stund efter att vi beställt. Två till synes ganska simpla rätter presenteras framför oss. Den ena rätten vi beställt består av wokade vetenudlar med tofu, vegansk ostronsås, böngroddar och örter. Den andra rätten består av pak choi, tofu, champinjon, judasöra, morot, chili och ris.
Vanligtvis kan växtbaserad mat lämna en med en känsla av att maten kunde vart något rikare i sina smaker. Men inte på Rau. Rätterna är otroligt välkomponerade, välbalanserade och framför allt väldigt rika i sina smaker.
Vi betalar 125 kronor per rätt och när vi lämnar lokalen är vi nöjda, belåtna och fast beslutna om att vi kommer återvända till Rau.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2022.