Pubologi

Redaktion 14:51 8 Nov 2010


Foto: Jakob Kaae

Redan när vi träder in i den nästintill fullsatta restauranglokalen undsläpper våra läppar sig en gemensam suck av lättnad. Av den kitschiga ryssrestaurangen som huserade här innan märks inte ett jota.

Regnmaskinen är borta, kattguldet nedsmält och väggen med porträtt av ryska tsarer har fått en innervägg med infällda bokhyllor vilket i sig har gett lokalen en mer intim karaktär. Inredningen är överlag genomtänkt avskalad med ett långbord i mitten, små tvåmannabord längs långväggarna samt en fyra i fönstret mot Stora Nygatan. Allt som allt inte mer än dryga tjugotalet sittplatser. Menyerna är finurligt placerade i en skrivbordslåda i bordet vilket avslöjas av den transparenta bordsytan. Personalen känns igen från bland annat Marie Laveau och det märks direkt att det är välmeriterade ledsagare vi har att göra med.
Medan vi väntar på varmrätten avnjuter vi en strut med blandade fritters, med stor sannolikhet bestående av gårdagens rester. Icke desto mindre är onyttigheterna välsmakande och med en sälta som inspirerar till förtäring av öl på tapp. På den övriga menyn består rätterna av idel upphottade pubklassiker. Tolkningen Fish under Chips består av en opanerad hel bit sik som förärats ett tunt täcke av dehydrerade potatisflarn. Råbiffen är som sig bör gjord på oxkött, men i Pubologis version uppblandad med finhackade ostron. Tillsammans med den medföljande ostronemulsionen seglar den faktiskt tämligen ohotat in på förstaplatsen bland krogens anrättningar. Särskilt om man inte missar att matcha den med de välfriterade pommes fritesen. Det sista vi lyckas göra plats för är Tumbasvampen, en rätt som är precis vad den heter. Kocken plockar nämligen svampen själv varje dag på väg in till jobbet. Färskare än så kan det knappast bli.
I vanliga fall skulle vi skratta hånfullt åt det pekorala namnet, men Pubologi kommer inte bara undan med det utan namnet känns fånigt nog fullkomligt logiskt. Krogen lyckas nämligen med konststycket att befinna sig på precis rätt sida om gränsen mellan pretentiös och ambitiös. Vilken sida detta är får ni ta reda på själva.

 

Adress: 
Stora Nygatan 20
Telefon: 
506 400 86
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–fre 17–00, lör 12–00.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!