Stockholms krogliv upplever just nu en mexikansk boom. Tacon har gått ifrån att vara synonymt med halvfabrikat, fredagsmys och något du äter på en lågpriskedja – till att en av landets största krögare sätter den på menyn. För det mexikanska köket är just vad Melker Andersson och Danyel Couets nya restaurang Publico fokuserar på. Borta är Michelinstjärnorna, de vita dukarna och den höga svansföringen. Borta är också väggen mellan F12 och Salongen. Här har istället en taqueria av lyxmodell fått växa fram. Priserna är också justerade nedåt, även om menyn bär spår av den lyxrestaurang som tidigare huserat här.
Vi rekommenderas setmenyn Los Amigos för 650 kronor per person, men bestämmer oss raskt för att istället sätta ihop vår egen sådana. Först ut kommer således ett par ceviche, vilka alla ligger runt hundra-lappen sånär som på waguyvarianten som klockar in på det dubbla. Den ”galna tonfisken” (Atún Loco) med grönt äpple och yuzu är fräsch och god, men saknar lite chilischwung. Waguyvarianten som vi inte kunde motstå är habil och bärs upp av en tryffel, även om priset på rätten känns lite väl tilltaget.
Vidare till tacos och vi provar först en krispig krabbhistoria vars sälta är i överkant. Skalet i sig är dock så nära perfektion den kan komma i sin genre. Till varmrätt beställer vi Secreto Iberico respektive kyckling med jordnöt och koriander, där den senare av de två visar sig vara den absoluta lyckträffen. Om samtliga rätter hade hållit liknande klass skulle betyget utan problem ha blivit därefter. Restaurangen är fullkomligt proppfull av gäster, medan den intilliggande bardelen är tom på folk. Huruvida restaurangen kommer att leva upp till sin ambition att bli en kombinerad krog och nattklubb återstår att se. Tills dess kan du iallafall äta tacos i en väldigt fin miljö.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.