Öländskans Spis

Redaktion 16:43 18 Dec 2014
 
Lokalerna på Timmermansgatan 38 har under de senaste åren genomgått ett par ägarbyten och gått från italiensk finkrog via thairestaurang till dagens kvarterskrog. Inriktningen är nu precis som namnet förmedlar mot det öländska köket med långkok, köttbullar och isterband på menyn. Kommer du en torsdag har du dessutom möjlighet att prova handgjorda kroppkakor med rårörda lingon, smör och grädde. 
 
Just matmässigt har den geologiskt sett väldigt unga ön hamnat i skymundan av sitt gastronomiskt mer utvecklade syskon Gotland, bland annat på grund av den tryffel och sparris som gjort Gotland till ett namn i matsammanhang. Men som kvarterskrog betraktat består menyn av ganska precis det man letar efter hos en sådan. Hantverket är också av samma karaktär, det är väl tillagat men bjuder inte på några fyrverkerier eller kulinariska berg-och-dalbanor. Såväl köttbullarna som långkoket levererar på omkring samma nivå som vi känner att vi skulle ha kunnat uppnå hemma i köket, men med den fördel att vi här slipper både förberedelser och disk.
 
Öländskan har till synes oftast acceptabelt med gäster och klientelet består vid tillfället för vårt besök av en känd svensk skådespelare med sällskap, samt en federation japanska affärsmän som ledsagas genom det svenska köket av vad som får förmodas vara en affärsbekant. Den senare gruppen är glada i hatten och provar såväl sill med nubbe som köttbullar.
 
Precis i ett sådant sammanhang, när du inte själv orkar laga middag, fyller Öländskans Spis sitt syfte, om än inte mycket mer än så.
 
 
Adress: 
Timmermansgatan 38b
Telefon: 
500 052 26
Hemsida: 
Öppettider: 
11.00–14.30, tis–tors 11–22, fre 11–00, lör 15–23, sön 15–22, stängt vardagar mellan 14.30–16.30.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!