Foto: Ellinor Ahlborn
Agneta Green och Magnus Eks nybygge har varit efterlängtat bland alla de lyckliga som hade förmånen att hinna besöka deras skärgårdskrog på Mörkö innan den stängde för gott 2011. Nu är väntan slutligen över då de öppnat inte bara en utan två krogar på Djurgårdens appendix Bleckholmen. I krogdelen serveras avsmakningsmenyer i samma prisklass som hos föregångaren, medan bistrodelen ”Slipen” ligger i mellanskiktet. Kvaliteten däremot visar sig snart vara av allra högsta klass. Menyn består av tilltugg samt för- och varmrätter där många är designade för att delas mellan två eller fler och efter en kort sejour med ett nät av högkvalitativa ostron ger vi oss i kast med dessa. Krabbkakorna är perfekt frasiga på utsidan med ett krämigt inre som smakar av sesam och koriander. Råbiffen kommer oblandad och den rena smaken matchas med senapsmajonnäs och gräddfil samt surdegssmulor som busar till uppläggningen så att rätten nästan upplevs som en före- maten-efterrätt.
Restaurangen ligger vackert belägen precis vid bron mellan Djurgården och Beckholmen, ett skyddat läge bara ett stenkast ifrån Gröna Lunds åkattraktioner. Vi går vidare med attraktioner av det mer gastronomiska slaget och ger oss i kast med ett par hängmörade Skarebiffar till vilka vi blir rekommenderade rostade jordärtskockor med rökt majonnäs. Både dessa och den ungsgrillade makrillen som kommer in i samma veva håller minst lika hög klass som förrätterna och det börjar sprida sig en i-landsrädsla om att bli mätt innan man hinner prova allt som lockar på menyn. Vi ser därför till att även hinna ta in även en fenomenal pulled pork innan mättnaden sätter in så pass att bara en liten radiokaka går ner till efterrätt. Vid det här läget råder det inget tvivel om att Oaxen inte bara införlivat utan faktiskt överträffat de högt ställda förväntningar som spridit sig i takt med de förseningar som drabbat bygget. Det här är en av stadens mest lovande restauranger just nu.