Oaxen Skärgårdskrog

11:24 27 Jun 2003
Oaxen är en märklig liten ö. När man sitter och väntar på att den minimala banddrivna bilfärjan ska hanka sig över vattnet ser man ett ensamt vindkraftverk sticka upp mot skyn. Det förstärker intrycket av att den här platsen är isolerad från omvärlden. Man får lätt illusionen av att linorna som driver färjan är de enda tunna banden som förenar ön med övriga världen. Det lär bo ungefär 100 personer på denna oansenliga låtsaskontinent. Miljön, med det gamla kalkbrottet som bildat en sjö av källvatten i öns centrum, bidrar också till bilden av ett fantasilandskap. Här finns också Oaxen Skärgårdskrog, som är en av Sveriges bästa och mest experimentella restauranger. Ägarna har anslutit sig till öns bofasta. Man kan tänka sig att det är som att gå med i en sekt och personalens enhetliga, specialdesignade klädsel påminner om något som skulle kunna bäras av anhängare till någon excentrisk guru med ovanligt god smak. Att åka och äta på Oaxen handlar väldigt mycket om att komma bort. Bara miljö och atmosfär är eskapism nog. Därtill kommer ett experimentellt kök som saknar motstycke. Här serveras till exempel en lika märklig som god örtiserad hummercarpaccio på en liten spegel av is, med en krustad fylld av skaldjurskräm och ett litet avlångt glas med ett slags gelé med grönt te. På anklevermoussen klänger sig en bit rökt lax fast i sällskap med soltorkade körsbär och pecannötter. Också mycket gott. Man har till och med kommit på idén att göra merguezkorv av pilgrimsmusslor. Visserligen smakar även det fint, men musslornas identitet är lite väl kraftigt maskerad av kryddningen. Sammantaget är maten på Oaxen en stor upplevelse. Tillsammans med den gamla disponentvillan och dess omgivning blir den ännu större. Vill man förlänga den ytterligare finns dessutom möjlighet att övernatta i direktörsvillan eller, kanske ännu hellre, i den fina båt som ligger vid krogens egna hamn. Det känns dock inte riktigt som om man fått ordning på rutinerna för uthyrandet av hytter i båten än. Det finns bara en sak att invända mot på Oaxen. Servicen är normalt sett oklanderlig. Själva serveringen går bra och uppmärksamheten är hög. Tyvärr verkar man dock ha svårigheter att lösa oväntade problem.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.