Nabo

Redaktion 07:19 3 May 2019

Precis som många, ja de flesta, andra nyöppningar i Stockholm kantades Nabos resa av idel förseningar. Men efter drygt ett års prokrastrinerande har Andreas Höistad med ensemble fått ordning på såväl restaurang som den nya bardelen "34B" i källaren.

När vi besöker restaurangen för andra gången en fredagskväll innan löning är den proppfull, så att grannskapet hittat hit råder det ingen tvivel om. Vi blir placerade mitt i matsalen, med utsikt över baren och insikt i köket. Perfekt, med andra ord. 

Menyn är en tolkning av det nordiska köket, och råvarorna i säsong. Med andra ord precis som vanligt, i samtiden. Vi fastnar för råbiff till förrätt och en blandning av älg, ryggbiff och blomkål till varmrätt. 

Medan vi väntar på maten mumsar vi på lite bröd och avnjuter ett par välskakade och perfekt balanserade Dry Martinis, som utgör fundamentet till vad som ska visa sig vara en nästintill perfekt fredagsmiddag.

Råbiffen för 175 kronor serveras med äggkräm och kavring, tillsammans med karamelliserad lök och senap. Den är habil om än kanske något liten sett till prislappen, men man kan givetvis också se det som ett gott tecken att vi vill ha mer. Blomkålen för 185 spänn är å andra sidan en väl tilltagen varmrätt, såväl i portion som smak. Svartkål, hasselnötter och smarrigt krispig potatis ackompanjerar de rostade små blomsterkvastarna som tillsammans utgör en ytterst trevlig anrättning.

Även ryggbiffen för 325 kronor är väl utförd och serveras med uppiggande tjusiga tillbehör som kungsmussling och oxalis. Kronan på verket är emellertid älgskaven som värdigt skogens konung skrider in sist på bordet. Tillsammans med rårakor, bränd grädde och lingon utgör den en genomgoffig rätt som är så god att det är fullkomligt omöjligt att sluta äta. Vi slevar syndigt i oss det sista av såsen med sked och konstaterar att detta hovdjur inte dog förgäves.

Namnet Nabo är ett ålderdomligt ord för granne, och om restaurangen bara fortsätter leverera på samma nivå som detta ser vi inga tveksamheter om att detta är början på en lång och god grannsämja. 

Adress: 
Tegnérgatan 34
Telefon: 
08-39 35 46
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-ons 16:30-00:00, tor 16:30-00:00, fre 11:15-01:00, lör 16:30-01:00, sön 16.30-01:00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!