Adam och Albin är krögarduon som går likt tåget de senaste åren, på ett bra sätt. Förutom flaggskeppet på Rådmansgatan med tillhörande Tvätteriet, driver de en ramenetablering i Ringens matscen Teatern samt numera även Misshumasshu som huserar i Birger Jarlspassagen.
Misshumasshu är precis vad det låter som, ett mishmash i flera aspekter. Dels av olika nationaliteter i form av Tokyo och Stockholm, men också av omakase och dive bar. Inte minst är personalen slutligen en mishmash av ansikten bekanta från såväl Adam och Albins andra ställen, som stjärnkrogar som Frantzén.
Menyn består utöver ett fåtal bowls till största delen av smårätter av vilka du behöver cirka tre stycken för att bli mätt. Dessa utgörs av ett brett spektra från det japanska köket, alltifrån råa fiskar till waguy samt lite grönt. Vi inleder obligatoriskt med paradrätten "Guacamasshu" (115 kronor), som vid det här laget har blivit nästan lika känd i sociala medier som Bank Hotels efterrätt "Smash the piggy bank". Att något så enkelt som en lätt smaksatt avokado du själv får mortla och äta med händerna kan skapa sån effekt är en smula oväntat. Men allt går att sälja med riktigt bra råvaror, som man brukar säga.
Därefter kliver vi in på en krispig auberginetaco med grön chili för 135 kronor. Den är, precis som den efterföljande gurk- och bläckfisksalladen (125 kronor), habil om än inte någon smaksensation. Men besvikna blir vi inte heller. Det blir vi inte heller på den rostade broccolin som serveras på en bädd av hummus och rostat bovete för 95 kronor. Det sistnämnda serveras för övrigt som ett texturskapande element i ett flertal av rätterna, med ett ur flera aspekter gott resultat.
I särklass bäst av rätterna är emellertid den halstrade tonfisken som serveras på en bädd av misomarinerade riskakor. Det är så förtrollande gott att det nästan är löjligt och vi tar faktiskt in backning på den rätten vilket ska sägas inte hör till vanligheterna. Det här är rätten du ringer hem till mamma och berättar om.
Precis när vi inte trodde att vi kunde bli mer tillfreds kommer desserterna in. Den färska persikan med yuzu-is är precis vad den låter förutom att den lätt bedövande anchopepparn kanske tar över en aning. Chawanmushin med brynt smör är desto mer överraskande. Tänk en crème brûlée smaksatt med miso och toppad med färska hallon. Det är givetvis precis så gott som det låter.
Lägg till ovanstående en duglig vinlista samt Stureplans förmodligen billigaste fatöl och du har en krog vi utan omsvep gärna återvänder till många gånger framöver.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.