Foto: Emil Jönsson
Vi besöker Miss Voon under en helgkväll och hänvisas till ett av de runda båsen längst in i lokalen. Belysningen är dämpad, väggarna är porrigt röda och lokalen utsmyckad med svartvita fotografier. Vi hälsas välkomna av en brutalt övertänd kypare av det slag som gärna sätter sig ner vid bordet när beställningen görs.
Huruvida detta är ett accepterat beteende eller ej är vårt sällskap oense om, men i detta lyxiga sammanhang känns det bara fel. Trots detta går vi på rekommendationen att inleda med kockens val av sashimi vilket visar sig vara ett mycket bra beslut. För 250 kronor får man en tallrik som gott och väl räcker som förrätt för två personer. Men framför allt medföljer tre såser från ett spännande bibliotek av sådana.
Menyn består i övrigt av fritt utvalda rätter från den gigantiska världsdel som går under samlingsnamnet Asien. Alla serveras i mellanstorlek och man rekommenderas att välja tre till fyra stycken för att bli mätt. Något som gör att priset som ligger mellan 95 och 250 kronor i vissa fall kan kännas i överkant. För menyn är tyvärr ojämn efter vad vi får erfara. Större delen av sällskapet lotsas mellan formidabel carpaccio på oxkarré, norsk fjordlax och en smakbomb till kycklingwok vars hetta dröjer sig kvar på ett behagligt sätt under en angenäm tidsperiod. En missunnad minoritet får emellertid nöja sig med några halvtrötta pilgrimsmusslor och skogssvamp vars smak begravts djupt ner i några sladdriga dumplings. Även om dessa missöden är i mindretal lägger det sordi på den stämning som annars hade kunnat vara på topp. Den rätt som sticker ut allra mest på menyn är ändå oxryggen. Dels för att den smakar mest och bäst, men också för att den serveras med en förvisso ljuvlig men i sammanhanget något udda bearnaisesås. Att Miss Voon kommer att göra sig hörd under ett bra tag framöver råder dock ingen tvekan om. Kaxig, rödklädd och full av nattsuddande stockholmare.