Foto: Martin Henningsson.

Matateljén

Redaktion 13:44 3 Apr 2018

I en av Stockholms mest lyckade gentrifieringar, Gamla Enskede, har det blommat upp en handfull bra krogar senaste åren. En av dessa är Matateljén på Stora Gungans väg, precis vid tunnelbanan. 

Vi lyckas tajma in glappet mellan lunch- och middagsserveringen då vi en lördagseftermiddag släntrar in på krogen. Tur då att det finns en delikyl mitt i lokalen vars ost och chark ser till att hålla blodsockret uppe innan kocken är på plats. Vi lassar in en näve marconamandlar tillsammans med en charkbricka, och lyckas efter lite flörtande med servisen även få in lite torrt bröd. Inget att ringa hem om, men det håller oss flytande tills det är dags för de första rätterna att rulla in. 

På ölfronten är Matateljén välsignad med närheten till Gamla Enskede Bryggeri, som erbjuder såväl bryggmiddagar utvalda datum, som stora delar av att sitt utbud på plats alla andra dagar. Detta förgyller vår väntan avsevärt. 

Så snart kocken kommit på plats börjar vi sakta men säkert att beta oss igenom den kortfattade men väl genomtänkta menyn som präglas av rena smaker baserat på förhållandevis billiga råvaror.  Först ut är en burrata med eldad gemsallad och salvia för 110 kronor. Det är svårt att misslyckas med en så trevlig råvara som burrata och även här gör den sitt jobb. I samma veva tar vi in en skål endivesallad med böncreme och rostad sesam, som för 45 kronor absolut gör sitt jobb även om salladen är något i det beskaste laget. 

Vi fortsätter med en konfiterad skreitorsk med grillat bröd och stjälkselleri, en riktig fullträff som tillsammans med den efterföljande oxtartaren med stenbitsrom höjer ribban avsevärt. Här visar köket sitt rätta jag och levererar rena fina smaker där huvudråvaran får rejält med spelrum. 

Sittningen avslutas med den enda egentligen fullstora rätten i form av en kycklinggryta på gårdskyckling, spetskål och morot för 210 kronor. En rejäl så kallad bukfylla som är välsmakande om än något försiktig i smaksättningen.

Med ytterligare en Gamla Enskede i handen konstaterar vi att Matateljen befäster sin position som Enskedes bästa krog just nu, om inte annat så för den ypperligt trevliga atmosfären. En åsikt vi till synes delar med åtskilliga Enskedebor, då lokalen är proppfull när vi motvilligt lämnar den.

Adress: 
Stora Gungans väg 7
Telefon: 
08-409 198 10
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör 11:30-22:00
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!