Lyran

Redaktion 14:43 3 Oct 2014

lyran_matbar.jpgFoto: Christian Andersson

Att gå in genom entrén till Lyran känns som att gå in i en vägg – av dofter. Goda dofter. Av god mat. Vi har nämligen kommit rakt in i köket där kockarna står och tillreder kvällens rätter och samtidigt konverserar med de gäster som sitter på barplatserna. Vi visas via en spiraltrappa ner till en liten matsal i källaren, med plats för ett femtontal gäster. Inredningen både i det första rummet och i källaren är enkelt nordisk, men inte för ljus och fräsch. Trappan kantas av en fylld bokhylla och färgskalan på allt från taklampor till bordsskivor är varm och gemytlig. 

Menyn vi får i våra händer väcker intresse. Här finns inga recept alls, bara en lång lista med vilka tiotals råvaror som köket jobbar med just ikväll. Råvaror så som ”Bio-lökar", ”Gårdsgris från Östra Strö (min systers granne)”, ”Svart paprika från Nisse i Veberöd” och ”Malmöitisk citron” får oss onekligen att höja på ögonbrynen och mungiporna. Valet står mellan en grön eller blandad avsmakningsmeny (300/350 kr) med kompositioner av de nämnda råvarorna alternativt kvällens förrätt och utvalda huvudrätt. Vi väljer den blandade menyn och låter vår servitris välja ut passande viner.

Till aperitif serveras vi gott bröd med hemmagjort smör samt en liten snackstallrik där stavar av morötter marinerade i den isländska tången söl delar tallriken med skivor av krispig svart paprika och en emulsion på persilja. Det börjar fräscht och tången ger en intressant touch men kombinationen med emulsionen känns i mildaste laget. Därefter slås vi av kvällens mest lyckade rätt. Gräddkokt krabba med gurka och rädisor, finhackad rödlök toppad med vild vattenkrasse. Vi kan verkligen känna den hemmaodlade krispigheten i gurkan och rädisorna och kombinationen med den gräddiga och fylliga krabban faller oss alla på läppen. Ett unisont ”mmm” hörs vid vårt bord.

Efter krabban serveras vi långbakade biodynamiska rödbetor toppade med brynt smör, en
hemmagjord färskost, alfalfagroddar och vallmofrön. En klassisk kombination förädlad med prima råvaror och en intressant touch av vallmofröna. Mycket gott, men kanske ett lite väl säkert kort? Därefter kvällens huvudnummer i form av en korv på grissida från Linderödssvin med potatisstomp, långbakta lökar, färska tomater, karljohansvamp och en ”jättegod” sky. Skyn presenteras på detta vis vilket får oss att le. Lyrans personal får oss att må bra. Ska man äta kött ska man göra det ordentligt och denna köttiga och smakrika korv är inget annat än ett utmärkt hantverk. Skyn är precis som utlovat jättegod men även i denna rätt saknar vi det där lite oväntade.

Efterrätten är en hemmagjord crème fraîche med dagsplockade hallon och riven trentino-ost från Piemonte. En vacker komposition, inga konstigheter. Men då kommer det, den där twisten vi väntat på. Kökschefen Jörgen Lloyd kommer fram med vad som ser ut som en liten skål med bläck och berättar att det är björksav från en galen gubbe i Jämtland. Björksav från en galen gubbe makes all the difference. Saven lyfter efterrätten flera nivåer och Lloyds inlevelse vid presentationen adderar även den lite extra krydda till hela upplevelsen. 


Sammantaget är vårt besök trivsamt. Den varma inredningen och det trevliga bemötandet ger många plus i kanten och det hyperlokala temat i menyn är väldigt sympatiskt. Kombinationen mellan det hemmaodlade och den isländska tången eller den norrländska björksaven gav dock mest spänning. Fler twister av detta slag tror vi ytterligare kan positionera Lyran i den nu frodande djungeln av nordiska mellanrättskrogar.

Till Lyran vill vi komma tillbaka. På Lyran mår vi bra. Och det säger vi utan att vara på lyran.

 
Adress: 
Simrishamnsgatan 36a i Malmö
Telefon: 
076-324 52 28
Hemsida: 
Öppettider: 
tis 11.30–15.30, ons–tors 11.30–22.00, fre–lör 11.30–00.00, sön 13.30–17.30.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.