Loén

Redaktion 11:07 16 Dec 2019

I en av Stockholms kanske knäppaste lokaler har kockduon Nichlas Holmquist och Oskar Larsson öppnat restaurang Loén. Knäpp kanske framför att för att du för att gå på toaletten måste klättra ner baklänges för en stege, gå ut genom källarplanet och gå förbi värmepannan för att slutligen hitta wc. Också för att du på vägen dit passerar ett av stans minsta chambre separee med plats för knappt fyra personer. Lokalen var emellertid inte obekant för duon när de öppnade, tvärtom så jobbade båda här som kockar redan när det hette Duck & Crab. I början av året bestämde sig emellertid Nichlas och Oskar för att köpa ut de tidigare ägarna och driva stället vidare i egen låda. 

Sagt och gjort, Duck & Crab blev Loén och här befinner vi oss nu en höstdag. Restaurangen är i det närmaste fullsatt, vilket innebär cirka 30 personer i lokalen samtidigt. Det är varmt, stimmigt och immigt på rutan utanför vilken vinterkylan börjar koppla sitt grepp om verkligheten. Vi blir visade till den enda lediga tvåan och får snabbt något gott i glaset, ett glas serbiskt naturvin samt en must från Österlen. Därefter dunkar vi in en äkta kinabong, en rad olika rätter med i vissa fall små justeringar.

Först in är snacks i form av lammkebab och kycklingnuggets. Det är en oerhört stark början som höjer förväntningarna till skyarna. Vi sjunker ner i stolarna och tar ett djupt andetag. 

Trots att det var rätten som fångade vår nyfikenhet snabbast på den i övrigt superspännande menyn, är emellertid den efterföljande rödbetan tyvärr något intetsägande. På gränsen till inte god. Pepparn kunde få ta mer plats. Inte heller den grillade avokadon är toppen. Enligt servitören får den sin spännande smak av just grillen. Men vi har ätit grillad avokado förut, inte för att skryta men ganska många gånger, och den här ger rätten en unken smak trots god svamp och en fin buljong. Avokadon smakar halkskydd och rätten är platt. Vi är båda besvikna. 

Men! Efter dippen kommer en hummerpasta in som återupprättar förtroendet för köket. En superfräsch halv hummer och en smörig pasta lyfts ytterligare av dragon och parmesan. En riktigt hit. Raviolin med lever ser vid första anblick väldigt brun och järnig ut men vägs upp av buljongen och kålen. Även här sitter smakerna och rätten som helhet är välbalanserad. 

Vi avslutar med munkar med äpple och kanelglass. Det smakar exakt som man skulle kunna tro. Slut ögonen och tänk på munkar med äpple och kanelglass, så smakar det. Ett plus dock för små och frasiga munkar. 

Ett annat, ännu större plustecken, går till miljö, service och atmosfär. Det här är verkligen ett perfekt dejtställe och utan tvekan ett besök värt att minnas. Ett litet minus bara för att det öppna köket med grill gör att du luktar grillkorv i hud, kläder och hår en vecka efter besöket.

Adress: 
Rådmansgatan 23
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör från 17.
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!