Foto: Thomas Wal
”Det här är smakar som hos farmor om hon hade lagat bakad fänkål, en fulländad vegetarisk rätt!” Tillfredsställelsen lyser i ögonen på den av oss som väljer det vegetariska alternativet.
Men låt oss börja från början. Liebling ligger på Kungstorget, i vår utgångspunkt en ganska tråkig plats, men drinkgänget vid den gedigna baren mår som fisken i vattnet. Inredningen är trivsam med den luftiga lokalen och vi hamnar precis vid fönstret där ett gigantiskt stycke kött hänger och möras.
Menyn som den pratglade och trevliga kyparen presenterar är gedigen i sin enkelhet, inte massa tjafs utan ett fåtal huvudrätter att välja på. Förrätterna är desto fler med en mängd kallskurna delikatesser och ostar. Vi tar in ett gäng ostar och köttbitar tillsammans med en tallrik boquerones i absolut största laget. Den gravade biffen är en dröm för karnivoren, speciellt när den toppas med fänkålskorven som smälter i munnen.
Är du ett fan av gruyère kommer du gilla deras Dora, speciellt med det hemgjorda knäckebrödet. Vi hade velat ha en liten klick marmelad vid sidan dock (finns på menyn, men vi har just köpt ost för dyra stålar). Blå Simon fungerade rysligt bra med salamin, men i sig var den inte lika kul.
Servitören svänger förbi och förklarar att köks-personalen är helt kvinnlig vilket är coolt i den manligt dominerade köksvärlden. Han skeppar fram huvud-rätterna och vi mönstrar dem ordentligt.
Tidigare nämnda bakade fänkål får som sagt den ena av oss att brista ut i sång. Köket har lyckats med en vegetarisk helhet som inte saknar någonting och det smakar riktigt bra med utsmyckningen – chips på kål. Den andra av oss får ett rejält stycke hängmörat kött och ser den underbara regnbågsfärgen som tonar fram när smörklicken smälter på det lätt stekta köttet. Vi är tillfreds men väldigt mätta, beställa efterrätt är en omöjlighet.
Liebling är riktigt bra, speciellt kanske för den farmoderliga smaknostalgin.
Adress:
Kungstorget 11
Telefon:
13 07 07
Hemsida:
Öppettider:
mån–fre 11.30–01.00, lör 12–01
Stad: