Laziza Dockan

Redaktion 16:10 1 Oct 2019

Att vara en sucker för hummus, falafel, tabbouleh, fattoush och baba ganoush och samtidigt bo i Malmö är en oslagbar kombination. Här finns både flertalet ställen kring Möllevången, Café Ceder på Värnhem och så självklart Laziza på Baltzarsgatan som nu expanderat och slagit upp portarna i Dockan. Laziza har sedan 11 år tillbaka blivit en av Malmös mest välbesökta lunchrestauranger och idag kommer folk från hela Malmö för att ta del av buffén som fått ett gott rykte. Byggarbetare, advokater och poliser på lunchrast har under åren trängts vid det avlånga buffébordet.

Restaurangerna drivs av Sadoo Iskandarani, som vars farfar var den som introducerade falafeln för Malmö. Släkten har därefter drivit det legendariska falafel-gatuköket Falafel No 1 och idag för Sadoo Iskandarani traditionen med den libanesiska maten vidare. 

Hur som helst. Den nya Laziza har tagit över den tidigare krogen Stereos lokaler i Dockan och blir nu granne med bland annat Restaurang Glasklart. Lokalen är snäppet mindre än på originalrestaurangen men man räknar att kunna servera cirka 110 gäster åt gången. Så räkna med att det kommer bli fullt även här vid lunchrusningen, med tanke på hur många människor som jobbar kring just Dockan. 

Under sommaren har restaurangen genomgått en ordentlig renovering och den tidigare massiva bardisken har gjorts om till ett buffébord, väldigt likt det som blivit så populärt på Baltzarsgatan. 

Buffén är färgsprakande och består av både varma och kalla rätter, både vegetariska och köttiga. Personligen imponerar den vegetariska delen mest, men det beror snarare på den egna smaken än på kvalitén på maten. Det märks att år av rutin har satt sig i och så fort någonting börjar ta slut på bordet är personalen snabbt där och fyller på. Topp tre smakupplevelser på bordet: Tabbouleh, falafel (såklart) och den hemgjorda hummusen. Den trion tillsammans med ett nybakat bröd är svårslagen. Vid köp av buffé ingår vatten och önskar man något annat går det att köpa till. 

Att hålla ner priserna till det absolut rimliga 99 kronor och fortsätta hålla hög standard på maten är uppenbarligen ett vinnande koncept som samlar hela Malmö. Laziza levererar gång på gång ett stort och fräscht utbud som får gästerna att komma tillbaka, och vi förstår. Det är varken första eller sista gången vi kommer på besök. 

Frågan är om vi inte får se Laziza på fler platser i Malmö, eller varför inte övriga Sverige, i framtiden?

Adress: 
Hallenborgs gata 19
Telefon: 
040970800
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 11-15, lör-sön 10:30-17.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.