Foto: Thomas Wal.

Krogrecension: Gården

Redaktion 16:32 20 Aug 2018

New nordic cuisine på Vasagatan imponerar.

Den vininriktade restaurangen Gården har inte haft öppet sina dörrar i fler än några månader när vi besöker den. Så pass kort tid att hemsidan fortfarande skickar in en i ett snyggt men förvillande Google docs-dokument. En minut från Vasaplatsen ligger denna new nordic cuisine-levererande krog, med så välinredda lokaler att det känns som att stiga rakt in i en heminredningsbutik. Trots det vackra innanmätet så bestämmer vi oss för att slår oss ner på uteserveringen mot allén.

Servitören visar sig tala enbart engelska, och när vi satt oss och fått menyn inser vi att det blir en peklek om vi bestämmer oss för hönökaka med jungfrusmör som snacks. Delvis för att slippa säga det hemmasnickrade ordet “hen island cake” så väljer vi bort det alternativet, och tar istället in rödbetorna med syrén, yoghurt och granskott samt ärtor med nyponros till att börja med. Det är vackert presenterat med en tydlig respekt för de fina råvarorna som vi möts av i välsmakande rätterna. Vi får även hjälp med det svåra valet att beställa in vin från deras oändliga lista av alternativ, och efter att utan besvär fått prova totalt fem sorter av både oranget och vitt vin blir det ett av de vita.

När det är dags att få in nästa rätt inser vi att den set-meny som erbjuds på menyns första sida nog finns där av en bra anledning. Rätterna är nämligen i avsmaknings-stilen och inget som mättar en hungrig mage om en inte tar minst fyra till sex var. Fjäråsmorötterna och torsken som vi får är dock även de helt underbara. Fisken faller isär till imponerande perfektion. Även det faktum att morötterna serveras med ”ogräset” kirskål är ett uppfriskande roligt inslag som visar på en härlig kreativitet i köket. 

Omtanke för lokala nordiska ingredienser är verkligen rätt i tiden, med pionjärer som Noma i spetsen. Gårdens mat på detta tema är både välsmakande och intressanta, om än lite små utan rätt informering om konceptet, med inslag av både granskott och friterad surdeg. En fröjd för den som vill njuta av new nordic cuisine utan att betala stjärnkrogspriser.

Adress: 
Vasagatan 40
Telefon: 
031-7741925
Hemsida: 
Öppettider: 
Tis-Lör: 17-sent
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Dubbel Dubbel Polhemsplatsen

I ett antal år har Erik Sundfeldt och Lars Olsson med gäng, försett göteborgare med wontons, bao och en massa sugarsnaps. När den fjärde Dubbel Dubbel-restaurangen skulle öppna var hajpen enorm. Lokalen är dubbelt så stor som de tidigare och med ett läge i ett fd. rätt så “ruffigt” område. De som längtade mest efter the grand opening var trots allt GP som efter år av sunkiga mackor från Netto skulle få vällagad lunch – och det fick dem, men middagsgästerna fick vänta lite längre. 

Krogrecension: Bistro Odette

Bistro Odette är litet, men det inte minimalt. Här är det istället familjärt och hemtrevligt på ett sätt jag inte är van vid. Det personliga är återkommande här. Arbetsstyrkan består av de två ägarna, paret Emma och Mathias. Den ena har många strängar på sin lyra och agerar både kock och när behovet finns även servitör. Den förstnämnda är allt i allo – hovmästare, sommelier och servitör.  

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!