Foto: Thomas Wal.

Krogrecension: Gården

Redaktion 16:32 20 Aug 2018

New nordic cuisine på Vasagatan imponerar.

Den vininriktade restaurangen Gården har inte haft öppet sina dörrar i fler än några månader när vi besöker den. Så pass kort tid att hemsidan fortfarande skickar in en i ett snyggt men förvillande Google docs-dokument. En minut från Vasaplatsen ligger denna new nordic cuisine-levererande krog, med så välinredda lokaler att det känns som att stiga rakt in i en heminredningsbutik. Trots det vackra innanmätet så bestämmer vi oss för att slår oss ner på uteserveringen mot allén.

Servitören visar sig tala enbart engelska, och när vi satt oss och fått menyn inser vi att det blir en peklek om vi bestämmer oss för hönökaka med jungfrusmör som snacks. Delvis för att slippa säga det hemmasnickrade ordet “hen island cake” så väljer vi bort det alternativet, och tar istället in rödbetorna med syrén, yoghurt och granskott samt ärtor med nyponros till att börja med. Det är vackert presenterat med en tydlig respekt för de fina råvarorna som vi möts av i välsmakande rätterna. Vi får även hjälp med det svåra valet att beställa in vin från deras oändliga lista av alternativ, och efter att utan besvär fått prova totalt fem sorter av både oranget och vitt vin blir det ett av de vita.

När det är dags att få in nästa rätt inser vi att den set-meny som erbjuds på menyns första sida nog finns där av en bra anledning. Rätterna är nämligen i avsmaknings-stilen och inget som mättar en hungrig mage om en inte tar minst fyra till sex var. Fjäråsmorötterna och torsken som vi får är dock även de helt underbara. Fisken faller isär till imponerande perfektion. Även det faktum att morötterna serveras med ”ogräset” kirskål är ett uppfriskande roligt inslag som visar på en härlig kreativitet i köket. 

Omtanke för lokala nordiska ingredienser är verkligen rätt i tiden, med pionjärer som Noma i spetsen. Gårdens mat på detta tema är både välsmakande och intressanta, om än lite små utan rätt informering om konceptet, med inslag av både granskott och friterad surdeg. En fröjd för den som vill njuta av new nordic cuisine utan att betala stjärnkrogspriser.

Adress: 
Vasagatan 40
Telefon: 
031-7741925
Hemsida: 
Öppettider: 
Tis-Lör: 17-sent
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!