Det är fullt, men en stor öl i baren och lite smygläsning av menyn fungerar som terapi. Här finns många rätter som både lockar och skrämmer. Servicen är familjär på det där sättet som släktingar som inte riktigt vill träffa en – inget fjäsk. Skönt.
Kraków behöver nog inte presenteras. Men för den okunnige är det en polsk restaurang och fanbärare halvvägs mellan Schillerska och Landala Torg som legat på samma plats i evigheter.
Vi tar sillen till förrätt och den smakar riktigt bra, men det fanns många andra lockande förrätter. Vi kan inte bestämma oss och tar blandrätten med kokta piroger, bigos och polsk skinka. Bigos är en surkålsgryta späckad med kött som kan vara något av det ädlaste Europa har att erbjuda och jävlar vad Kraków levererar. De andra rätterna kan kvitta, men den bigosen längtar vi redan efter igen.
Pirogerna går att få kokta eller stekta, det senare är godare och som en modern referens kan vi berätta att de ser ut som lite större dumplings.
Efter en liten paus går vi på käket igen, här gäller det att äta snabbt innan kroppen fattar hur mycket mat det egentligen är och vi pustar och svettas.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.