Kagges

Redaktion 13:54 3 Jul 2017

Det är inga dåliga restauranger som tidigare har huserat i de lokaler som Kalle Lindborg och Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm tog över tidigare i år. Nu senast höll tvåstjärniga Frantzén till där, och dessförinnan var det Mistral som vältrade sig i pretentioner likt krogvärldens svar på modeskaparna bakom Nakkna. 

Några sådana pretentioner möter vi knappast på Lilla Nygatan 21 idag. På Kagges är det chosefritt, folkligt och inte så himla noga. Men med det sagt inte utan finess. Menyn består av ett tiotal anrättningar i förrättstorlek där alla ligger runt 150 kronor och du rekommenderas 3-4 stycken för att bli mätt. Vinet serveras i tre olika karaffstorlekar, ölet kommer från Nynäshamns ångbåtsbryggeri och på cocktaillistan hittar vi "en löjligt billig grogg" på Trocadero och Eau de Vie. Det hade nästan kunnat slå över åt det för avslappnade hållet om det inte vore så, vilket vi snart blir varse om, att kvaliteten är så pass hög. 

Vi börjar med ett par serveringar från den gröna delen av menyn. Färsk vit sparris med ägg royale, samt rökt vitkål med brynt smör. Smakmässigt lägger de ribban på Sjöbergnivå, det här är riktigt bra.
Vidare till havets frukter möts vi av besvikelsen att två av tre rätter är slut, trots att vi är de första gästerna för dagen. Att vi dessutom blir erbjudna grishals som kompensation känns en aning förbryllande men den abborre som till slut kommer in med färskpotatis och ramslök hjälper oss att glömma nederlaget. 

Avslutningsvis går vi in i köttkorridoren och möts av oxtartar och waguy med färsk vitlök. Här är vi tillbaka på nästan samma höga nivå som den gröna menyn, och krogen cementerar sig i de övre regionerna betygsmässigt. 

Att Kalle och Dogge bär vidare lokalens mattradition med bravur råder det ingen tvekan om. Det är nästan som att vi vill dunka dem i ryggen när vi lämnar restaurangen för denna gång.

Adress: 
Lilla Nygatan 21
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-sön 17-22.
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Mr Voon

Med Mr Voon på plats finns inte ett spår kvar av de brister som Mother tidigare bar på.

Ichi

Saori Ichihara är en av Stockholms bästa kockar just nu. Kanske landets.

Frantzén

Efter att ha slussats ned för en trappa till matsalen välkomnas vi av Björn Frantzén, som överser ett femtontal kockars jobb i det stora öppna köket.

Tong

Vi kommer garanterat att återvända många gånger till Tong, men chilla med chilin eller byt namn till Tjong.

Eatnam

Hörnlokalen på Odengatan och Västmannagatan har länge brottats med vad som verkade vara en förbannelse. Kanske har den nu brutits.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!