Foto: Martin Henningsson.

Jim & Jacob

Redaktion 10:55 29 Aug 2016

Ni har kanske redan hört bakgrundshistorien. Om foodtrucken som brann upp, om Jim Hammargren och Jacob Nermark som undkom lågorna och bestämde sig för att ta nya tag och öppna en restaurang istället. Resultatet blev kvarterskrogen Jim & Jacob på Surbrunnsgatan. En tapasrestaurang med ambitioner i världsklass. 

Lokalen på Surbrunnsgatan 38 är i sig emellertid inte mycket större än en foodtruck, med cirka 16 sittplatser allt som allt. Den är hemtrevligt inredd, med popkonst på väggarna och mikrobryggd öl i kranarna. Det känns med andra ord väldigt mycket Södermalm för att ligga i Vasastan.

Egentligen är det enda som gör att Jim & Jacob går under epitetet tapasrestaurang just storleken på rätterna, för ursprunget är allt annat än begränsat till Spanien, eller för den delen någon annan en nationalitet, utan härstammar snarare från i princip hela världen. För den ambivalente finns en färdig setmeny för 295 kronor, samt en all-in med extra allt för 595 spänn. 

Vi bestämmer oss för att välja själva och rekommenderas cirka tre till fyra rätter var, vilka tämligen omgående börjar komma in allteftersom de blir klara. Först ut är en östasiatisk oxtartar med vitlök, sesam, soja och picklad svamp för 105 kronor tillsammans med en ölfriterad torsktunga för 75 kronor. Vattnas det i munnen? Med all rätt, för det här är så gott att vi knappt tror att det är sant. Rätterna är förhållandevis små men anpassade till prissättningen och det positiva är att vi kan beställa desto fler. 

Skepp nummer två kommer lastat med sotad tofu samt blåmusslor med chorizo, båda i samma prisklass som torsktungan och minst lika vältaliga inom den gastronomiska upplevelsen. Hamburgerslidern med taleggio och aprikos som kommer in därefter är så härligt saftig att vi inte kan hålla oss ifrån att beställa in en till. Var. 

Faktum är att det inte finns något överhuvudtaget som kan motivera ett lägre betyg än det absolut högsta till Jim & Jacob. Det skulle eventuellt vara att majsbrödet är något sött, men sett till sammanhanget känns det som en fis i rymden. 

Adress: 
Surbrunnsgatan 38
Telefon: 
08-15 01 15
Hemsida: 
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!