Jenin Grill ligger på en tvärgata till Ångpannegatan. Kalla kårar rusar genom kroppen och smattret av automatvapen ekar i minnet. Men stanna upp en sekund – Kvillebäcken håller på att förändras. Bilskrotarna och någon porraffär samsas med nybyggen som imponerar. Det är en trevlig promenad från Vågmästareplatsen till Jenin Grill, men vi förstår inte var entrén ligger.
– Letar ni efter Jenin? frågar ett par och visar oss vägen genom det taggtrådsförsedda stängslet under skylten med grillens namn. Runt huset går vi upp för en ståltrappa, genom en korridor med pizzeriakakel och sedan slår oss doften från kolgrillen som en Mellan-östernsmocka.
Det är hjärtlig stämning bland gästerna och vi slår oss ner bredvid ett gäng som bjuder på bröd att dippa i två grymma såser. Det blir vår räddning, för maten tar en stund i den fullsatta lokalen. Den avlånga grillen står i rummet bakom kassan och vi kan se hur personalen kämpar med att stilla gästernas behov, både de sittande och alla som tar avhämtning.
Maten är god, riktigt god. Vi tar varsin blandad tallrik: en med kött och en vegetarisk. Kycklingspetten är grymma, liksom lammfärsspetten och lammspetten. Det är en lysande baba ganouj, men lite mycket tahini i hummusen.
Från den vegetariska tallriken känns tomat- och persiljesalladen som en frisk fläkt och vi hade gärna haft mer av den till köttet och mindre pommes.
Det serveras ingen alkohol, men väl ayran och för den som inte gillar det finns en söt mangojuice.
På Jenin Grill blir du mätt och nöjd – lammspettet som var vår favorit kommer inte bli lagd till handlingarna i första taget.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2014.