Il forno Italiano

Redaktion 16:05 18 Feb 2013

Är man sugen på italienskt är det lätt hänt att man hamnar på Il Forno. För det första är det ett svårslaget läge – mitt bland kullersten, universitetshus och Domkyrka. För det andra är matsedeln lockande – en lång rad klassiska italienska rätter till priser som inte är alltför uppkäftiga. Atmosfären är precis sådär varm och sorlig som man vill att den ska vara och de obligatoriskt rödvitrutiga dukarna är här liksom stearinljusen i vinflaskor. Här finns till och med sönderslagna väggar som blottar tegel. Tjugohundratalets mest iscensatta inredningsdetalj kan här upplevas genuint, det är inte ens plast! Dessutom saknar Il Forno både enarmade banditer och smaklösa grissini, vilket om något vittnar om kvalitet.

 

Men man ska som bekant inte döma boken efter omslaget. Efter middagen kan vi konstatera att servicen liksom matlagningen är sådär omsorgsfull och engagerad. Har man uppfostrats i att ett gott leende löser alla problem har man uppfostrats fel. För när man väl lyxar till det på restaurang är det viktigt att känner sig lite speciell. Vissa ställen lyckas etablera en personlig kontakt med sina gäster och det är ofta det som skiljer en okej restaurang från en bra och får en att komma ihåg just det stället. Här faller tyvärr Il Forno.

Maten då. Bruschettan serveras med goda kantareller och en helt okej tomatröra men täcks av outgrundlig anledning med ett tjockt lager ost som mer för tankarna till fyllekäk än italiensk antipasti. Pastarätten Tagliolini Allo Scoglio ser tjusig ut men tyvärr verkar skaldjuren ha varit frysta vilket märks i både smak och konsistens. Smartare är då att vara fantasilös och välja fettucine med oxfilé, bacon och parmesan – en rätt som inte kan gå helt åt helvete.

Till varmrätt går vi lös på en bit oxfilé med tillhörande potatisklyftor, gorgonzolasås och ratatouille. Tillbehören är goda, köttet är så well done det bara kan bli, trots att vi bett om medium. Välj istället den ugnsbakade torskryggen med örtsås som är helt oklanderligt tillredd och festlig och fräsch i all sin enkelhet.

Dessertlistan är inte otippad – tiramisú, glass, ostar och pannacotta. Vi väljer sistnämnda och får in två iskalla tallrikar med ett par klickar blek gelé, en physalis och ett par stänk av vad vi tror är O’hojs kolasås. Vi fylls av frågor. Har den gjorts på pulver och vaniljsocker? Varför serveras den inte med bär? Har den stått i kylen sedan september? Vad är det frågan om, Il Forno?

Vi får hoppas att vi bara råkade ha otur och att de levererar nästa gång. Men vid vårt besök kändes det som om Il Forno har blivit för bekväma och gjort det lite för lätt för sig, med en fin yta men ingen särskilt kärleks- full omsorg. Gäster har de ändå, så det kanske är svårt att hålla inspirationen levande. Synd. Man kanske bör göra som alla andra och välja en pizza? 

 

Adress: 
St: Olofsgatan 8
Telefon: 
10 35 20
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–fre 11–14 och 16–23, lör 13–23, sön 13–22.
Stad: 
Genre: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Malay Köket



Att särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.

Victors

Nu ska vi inte prata om drinkar och mingel. Eller om röda soffor och dj:s. Nej just det - vi ska prata om mat. För ett tag sen råkade vi äta lunch här. Servitören ställde fram en tallrik föreställande kycklingfilé, haricot verts, örtcreme och potatis. 75 spänn. Min Grand Danois hade knappt kunnat slita sönder den lilla b

La Camera

Martini har funnits sedan åttiotalet och får väl betraktas som något av en klassiker. Förra året fick stället emellertid nya ägare och sedan Bacardi Company valde att inte låta krogen få fortsätta bära det varumärkesskyddade namnet fick det bli La Camera istället. Ett ställe som ska fortsätta med samma goda italienska ma

Buddha Lounge

Undrar om boken "Lär dig krydda" finns att köpa på Adlibris? I så fall ska vi nog ge den till Buddha Lounge som en försenad julklapp. Vi anser nämligen att om man startar en krog med orientalisk inriktning så bör maten vara kryddstark. Eller åtminstone smaka orientaliskt. Eller, låt oss uttrycka oss så här: ett absolut g

Restaurang Wester

Även om de själva säkert inte skulle kategorisera sig som kvarterskrog så har Wester kvarterskrogens alla attribut: tegelväggar, snirkliga typsnitt i menyn och en himla massa plankstekar. Men Wester skiljer sig från den typiska kvarterskrogen på en punkt: priset. "Triss", den dyraste av plankorna, kostar 179 kr. Kräm della kräm, tänker vi. Tre sorters kött (fläskfilé, ryggbiff och kycklingfilé),

Kannibalen

Det som är bra med krogen Kannibalen är att den heter Kannibalen. Plus i kanten för det. Kannibaler lär ju vara glada i mat, fördomsfria och lätt exotiska. Vad som inte är bra med Kannibalen är maten, servicen och lokalen. Kort sagt, känner du för att gå på en krog som heter Kannibalen och är beredd att se lite mellan

Restaurang Papaya

I Lund händer det sällan något nytt, utom i hörnet på Kiliansgatan där legendariska Spisen fanns en gång i tiden. Det verkar inte vara så lätt att bedriva restaurangverksamhet där. Okej, det är en hopplös lokal för en restaurang. Ett tag försökte man locka inbitna lundensare genom att uppkalla stället efter Sten Broman. Det gick inget vidare. Senast var det Sannas som låg här och nu är det allts

A Hereford Beefstouw

A Hereford Beefstouw är en väldigt osexig krog. De har en affärsidé att dela ut små lappar på bordet där man ska fylla i sina önskemål för kvällen. Vad man vill äta. Vilket bord man sitter vid. Vilken sås man vill ha. Hur köttet ska vara stekt. Och så vidare, och så vidare... Att det hela säkerligen registreras i ett hemligt stasiarkiv är inget som går väl ihop med vår paranoida natur. Under b

Hanoi Restaurang

Minns ni glasskaféet Leonis på Stortorget i Lund? Om man tar bort neonskyltarna i grönt och rött påminner nyöppnade Hanoi Restaurangs inredning om det. Blåbärslila väggar, konstigt tyg på sofforna och näst intill obefintlig belysning. Kinesen på hörnan visade sig vara vietnames och startade restaurang. På menyn finns

Senaste krogrecensionerna i Uppsala

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!