Saori Ichihara är en av Stockholms bästa kockar just nu. Kanske landets. Det sätter förväntningarna på en rätt hög nivå när hon öppnar sin första egna restaurang, döpt delvis efter henne själv.
I lokalerna som tidigare huserat Öländskans Spis (RIP) serveras nu fasta menyer för cirka 600 kronor per person. Vi lyckas få ett bord precis vid öppning.
Gardinerna är fördragna. Lokalen innanför är fullkomligt förvandlad från halvtrist kvarterskrog, till japansk izakaya med avskilda bås, en öppen restaurangdel och ett lika öppet kök. Allt är väldigt smakfullt inrett.
Vi tänker inte ens försöka återberätta de små underverk som presenteras med förtjusande uppläggningar under parollen Yushoku ("middag" på japanska), men bland anrättningarna hittar vi bland annat en försvinnande god tartlette med kålrabbi, salvia och tallstrunt. Vi nickar och ler, men får googla det sistnämnda som visar sig vara hanblomman som växer rakt upp längst ut på tallens grenar. Här ångrar sig vissa i sällskapet något för att de inte anmälde pollen som en allergi, men det visar sig gå bra ändå helt utan biverkningar.
Rätten därpå är en mjölkko med rotselleri, äggula och grönt te. Här känner vi att det är synd och skam att man inte bara kan droppa in och beställa en rätt, men det vore väl lite som att gå på en konsert med Jean-Michel Jarre och bara vilja betala för att höra Popcorn. Det här ska upplevas i sin helhet.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2018.