Hedvigsdal

Redaktion 14:53 5 Dec 2016

Vi förenas med pizzan, vårt kraftdjur, under en senlunch i Malmö Saluhall.

”Pizza är ditt kraftdjur” står det skrivet, allmängiltigt som ett kvällstidningshoroskop, på en skylt framme vid kassan på Hedvigsdal. Oturligt nog råkar vi dela kraftdjur med en mindre armé av pizzasugna lunchare i saluhallen denna dag, så väntan blir rätt lång. Men oj – förlåt, vi ska bara tugga klart den sista slicen här – vad det är värt det.

Redan på menystadiet märks det att den omtalade Söderberg & Sara-ättlingen har förstått något fundamentalt vad gäller finpizzor: att less is more. Man behöver inte erbjuda 900 alternativ. Det räcker med ett gäng olika. På Hedvigsdal erbjuder man endast två: en klassisk margarita och en ”dagens”. Bägge är vegetariska i grunden, men går, om så önskas, att köttifiera med lite närproducerat kvalitetschark för en extra slant. Vi tar en av varje, samt varsitt glas chenin blanc från Loire-producenterna Agnès & René Mosse (90 kr).

Margaritan (130 kr inkl. chark) är en fullpottare. Den danska komozzarellan är ljuvligt tjock och härlig i konsistensen, degen blir föredömlig efter ett par minuter i vedugnen och den tunt skivade coppan från Skinkeriet är köttslöjd på en ruskigt hög nivå. Men höjdpunkten är nog ändå tomatsåsen. Den är gjord på Ingelstorpstomater och är så god att vi, utan överdrift, börjar undra hur säkert de globalt hypade San Marzano-tomaterna egentligen sitter på pizzabastronen.

Den andra, dagens specialare (110 kr), är en pizza bianca med gräddfil, mozzarella, rödbetspesto, chèvre och rostade rapsfrön. Även den är en jävla homerun i munnen. Den lilarosa betpeston som ligger och sölar ovanpå den syrliga gräddfilsbasen är inte bara vacker att titta på, utan passar också väldigt bra till de övriga komponenterna. De små knapriga rapsfröna som har strösslats ovanpå pizzan är också härliga, särskilt eftersom de skänker både textur och lite nötiga undertoner till rätten. Man kan bara hoppas att de kör den som ”dagens” snart igen.

En halvtafflig service och toksmutsiga bord drar ned betyget en aning. Men pizzorna, dessa påstådda kraftdjur och ställets huvudsakliga fokus, är inget annat än magiska.

Ställ dig i kö redan igår.

Adress: 
Gibraltargatan 6
Telefon: 
040-626 77 30
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 10-19, lör-sön 10-16
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.