Halv grek plus turk

Redaktion 13:44 2 Apr 2002

För över ett halvt decennium sedan startade de gamla klubbarrangörerna Bullen och Saile denna grekturkiska krog som snabbt blev ett av Östermalms hippare middagsalternativ. Inredningen är stämningsfullt orientalisk, men håller sig på behörigt avstånd ifrån kitsch. Märkligt nog fungerar interiören, trots sin originalitet, precis lika bra idag som den gjorde när Grekturken öppnade. Det är både stilfullt elegant och mysigt romantiskt på samma gång - en av stans mest lyckade restaurangmiljöer får man lov att säga. Stämningen inbjuder till långa sociala middagar, och det gör även menyn. Menyns två första sidor upptas av smårätter (meze) - kalla och varma.

Dessa kan fungera som förrätter inför varmrätten, men det blir en betydligt mer spännande middag om man beställer in massor av meze, som man delar med sitt sällskap. Röror och dipper till brödet. Vindolmar, friterade fetaostcigarrer och underbart underbar basilikafriterad haloumi med plommon- och valnötchutney. Kanske en kycklingleverpilaf med tryffelpecorino och honung. Allt är utomordentligt gott. Smårätterna kostar mellan 40 och 75 kronor - de flesta ligger på 55 spänn. Har man dåligt med pengar kan man alltså ändå få en riktigt god middag för några futtiga hundralappar. Ändå verkar klientelet bestå av tämligen välbärgade gäster. Varmrätterna är mer ojämna än smårätterna. En granatäppelglacerad kyckling fylld med chili och etorki kommer med aubergine-tempura och lavendelsky. Garnerad med blommor och en rejäl rosmarinkvist är den en fest för ögat. Tyvärr är kryddorna bara dekoration. Själva rätten smakar som ett glas vatten. Servicen på Halv grek plus turk har viljan och det är egentligen det viktigaste. Det kan ta onödigt lång tid ibland och en rätt kan bli fel men man får ändå känslan av att gästerna är i centrum. Saker och ting tenderar att sluta väl. Vinrekommendationerna är dock inte alltid helt klockrena. Sammantaget går man sällan från Grekturken utan att vara nöjd, och skulle krogen någon gång lägga ned skulle man verkligen sakna den. 

Adress: 
Jungfrug. 33
Telefon: 
665 94 22
Öppettider: 
mån-lör 17.30-24.00, sön 17.30-23.00
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.