Foto: Martin Henningsson.

Grus Grus

Redaktion 09:59 21 Aug 2018

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan även namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln. 

Vi sätter oss ner vid precis samma bord som jag för ett par år sedan skrev under ett försäljningskontrakt för min gamla lägenhet vid. Det är inte så konstigt som det låter, då lokalerna tidigare begagnades av Ekenstams fastighetsmäkleri. Nu har de könlösa heltäckningsmattorna istället bytts ut mot gediget trä och vi märker snabbt att också atmosfären bär samma drag som den närliggande kusinen. Det är helt enkelt väldigt gemytligt, inte minst det chambre separee som har fått namnet "Seppen" och går att boka för större sällskap. 

Kocken Fredrika Åström är rekryterad från restaurang Portal, och tillsammans med sommelieren Patricia Dominguez jobbar hon i tiodagarscykler för att ständigt ha en levande meny som är tight sammansvetsad med vinlistan.

Matmässigt är det medelhavsinspirerade mellanrätter som gäller, och samtliga ligger på runt 150 spänn. Vi startar med en Ricottamacka för 125 kronor i sällskap av en råbiff för 140 kronor. Till detta langar vi även fram lite frittersnacks.
Allt är vällagat och till belåtelse, även om inget kanske får någon av oss att trilla av stolen av ren förtjusning. Det skulle vara råbiffen då, samtidigt som tandoorimoroten drar ner helhetsintrycket med ungefär lika mycket så vi landar på Status Quo. Den avslutande griskinden för 155 balubas för emellertid upp mungiporna på samtliga vid bordet så ett litet leende uppstår.

Allt detta sväljer vi ned med ett par flaskor rödpang för 430 kronor stycket. Priset är ohyggligt överkomligt sett till kvaliteten i detsamma, och vi är nästan nära att kliva på ytterligare en innan vi kommer på att det är en dag imorgon också. Men det får bli nästa gång. 

Exakt vad vi åt och drack under vårt besök spelar emellertid mindre roll, då menyn som sagt byts ut frekvent. Ett besök på Grus Grus får snarare bedömas utifrån helheten, och där ligger Tranangänget i framkant sedan tidigare då de vet hur man får gästerna att vilja stanna hela kvällen ut. På den punkten är de svårslagna, så även här.

Adress: 
Karlbergsvägen 2
Telefon: 
08-610 66 00
Hemsida: 
Öppettider: 
sön-ons 16-23, tor 16-00, fre-lör 16-01.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!