Fregatten

Redaktion 17:37 4 Dec 2016

Vår recensent har besiktigat mat- och dryckesutbudet på det urklassiska Värnhemshaket.

Fregatten har under sina dryga 30 år på Värnhem tjänat ihop till någon slags kultstatus bland Malmös sunkhak. Vad det beror på, rent konkret, är inte helt lätt att svara på. Kanske är det en blandning av ställets storlek, den nautiska inredningen, den polsk-svenska husmanskosten, det lagom udda ölutbudet och den opretentiösa stämningen i lokalen. Kanske är det för att Fregatten, for what it’s worth, inte gör sig till.

Vårt besök på Fregatten äger rum en kylig decemberonsdag. Med mjöd i blicken parkerar vi våra höga hästar utanför och stegar in i tegelhörnets maritima inre. Klockan är 19 och lokalen är tom, sånär som på ett mindre grabbgäng, en bokläsande kvinna och en kutryggad Jack Vegas-kämpe.

Menyn, en salig smoothie av svenskt pub grub och polska klassiker, får sig en grundlig genomläsning medan vi sänker varsin pilsner av märket Zamkowe (65 kr). Rätter som żurek (syrad rågsoppa) och bigos (mustig jägargryta) är länge aktuella, men får till slut se sig bortvalda till förmån för pierogi (69 kr) och kåldolmar (89 kr).

Pirogerna går att få i både köttig och vegetarisk tappning. Inledningsvis är vi lite sugna på djurfyllningen, men när vi på frågan om vilket slags kött de innehåller får svaret ”ouff, jag vet inte, alla möjliga” ändrar vi oss rätt kvickt. Det är nästan tur det, för den vegetariska kapustavarianten med surkål, sauterade champinjoner och stekt lök är faktiskt väldigt god.

Den andra rätten är långt ifrån lika bra. Även om själva dolmarna i sig har en trevlig smak är det svårt att komma runt prefabkänslan i både moset och såsen. Det är inget vi någonsin skulle vilja beställa in igen, men ikväll fyller det alltjämt sitt syfte till de polska ölen. Beträffande dem, förresten, så är den honungslena Żywiec (65 kr) snäppet godare än de andra alternativen.

Kornmaltig empiri väl värd att lägga på minnet nästa gång ni tänkte gå till sjöss på Fregatten.

Adress: 
Föreningsgatan 87 C
Telefon: 
040-93 00 55
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 11-01
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!