Fregatten

Redaktion 17:37 4 Dec 2016

Vår recensent har besiktigat mat- och dryckesutbudet på det urklassiska Värnhemshaket.

Fregatten har under sina dryga 30 år på Värnhem tjänat ihop till någon slags kultstatus bland Malmös sunkhak. Vad det beror på, rent konkret, är inte helt lätt att svara på. Kanske är det en blandning av ställets storlek, den nautiska inredningen, den polsk-svenska husmanskosten, det lagom udda ölutbudet och den opretentiösa stämningen i lokalen. Kanske är det för att Fregatten, for what it’s worth, inte gör sig till.

Vårt besök på Fregatten äger rum en kylig decemberonsdag. Med mjöd i blicken parkerar vi våra höga hästar utanför och stegar in i tegelhörnets maritima inre. Klockan är 19 och lokalen är tom, sånär som på ett mindre grabbgäng, en bokläsande kvinna och en kutryggad Jack Vegas-kämpe.

Menyn, en salig smoothie av svenskt pub grub och polska klassiker, får sig en grundlig genomläsning medan vi sänker varsin pilsner av märket Zamkowe (65 kr). Rätter som żurek (syrad rågsoppa) och bigos (mustig jägargryta) är länge aktuella, men får till slut se sig bortvalda till förmån för pierogi (69 kr) och kåldolmar (89 kr).

Pirogerna går att få i både köttig och vegetarisk tappning. Inledningsvis är vi lite sugna på djurfyllningen, men när vi på frågan om vilket slags kött de innehåller får svaret ”ouff, jag vet inte, alla möjliga” ändrar vi oss rätt kvickt. Det är nästan tur det, för den vegetariska kapustavarianten med surkål, sauterade champinjoner och stekt lök är faktiskt väldigt god.

Den andra rätten är långt ifrån lika bra. Även om själva dolmarna i sig har en trevlig smak är det svårt att komma runt prefabkänslan i både moset och såsen. Det är inget vi någonsin skulle vilja beställa in igen, men ikväll fyller det alltjämt sitt syfte till de polska ölen. Beträffande dem, förresten, så är den honungslena Żywiec (65 kr) snäppet godare än de andra alternativen.

Kornmaltig empiri väl värd att lägga på minnet nästa gång ni tänkte gå till sjöss på Fregatten.

Adress: 
Föreningsgatan 87 C
Telefon: 
040-93 00 55
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 11-01
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.