Främmat

Redaktion 20:05 20 Jan 2021

Det var inte utan att man blev nyfiken på vad Kalle Nilsson skulle hitta på efter uppbrotten från Punk Royal. Krogen han startade tillsammans med Joakim Almqvist hann under ett par år med att bli tokhyllad, toksågad och utkastad från sina lokaler samt nystartad och tokhyllad igen. I grunden låg emellertid ett odiskutabelt mathantverk, även om det stundtals låg och fortfarande ligger dolt under knasigheter som cigarettaska och hästhuvuden i plast. Men nog om Punk Royale. 

Främmat är ingenting av det som punken en gång var eller är, utan vad Kalle helt sonika gjorde var att lyfta luren och slå numret till sin vän Jonas Helgesson som har jobbat som kökschef på Le Mary Celeste i Paris. Pitchen var att starta en modern fransk krog utan krusiduller, och Jonas tackade ja på stående fot. 

Vi sätter våra små fötter i källarlokalen som tidigare har drivits i regi av Bröderna Svedmans, men som nu stöpts om efter det nya konceptet. Eller förlåt ickekonceptet, även om krogen använder sig av ett franskt telefonnummer. 

Menyn är levande men enkel och består av mindre rätter, samt ett antal större anrättningar på svarta tavlan. Vi faller för tarte flambée (135 kronor) och en rejäl bit anklever (160 kronor) bland de mindre samt en ännu mer rejäl tallrik ren för 300 kronor av de större. 

Tarte flambéen kommer snart in och är till vårt sällskaps belåtenhet begåvad med en lövtunn botten vilket ger den perfekt krispiga texturen. Anklevern är anklever, och inte bortskojad på Punk Royale-manér, utan förutsägbar såtillvida att den serveras halstrad med ett fåtal tillbehör såsom grillat bröd. Lite citrus, några vita russin samt rostade macadamianötter har emellertid fått agera kondiment till levern, vilket de gör fullt tillfredsställande. Varmrätten är en frikostigt upplagd och kompetent tillagad ren, en god ren helt enkelt. 

På vinsidan ser vi en liknande tendens utbudsmässigt. Den består av några enklare husviner, men rymmer även fina titlar från exempelvis Jura. Vi unnar oss en gemensam flaska signerad vinbonden Jérôme Arnoux och ångrar oss naturligtvis inte. För 700 kronor bjuds det på en upplevelse innehållande allt det som får en vinälskares ögon att bli lite blanka så snart någon nämner regionen ifråga.

En habil fattig riddare senare har klockan plötsligt slagit stängning, och det kanske är tur denna gång för om inte regeringen satt upp gränser för detta hade vi förmodligen fortfarande suttit kvar än idag. Det är precis såhär du vill inta en middag utan slut. 

Adress: 
Dalagatan 54
Telefon: 
+33 6 38 97 23 65
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-lör 17-20 (tillfälligt)
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!