Höeldad biff.

Folkparken

Redaktion 11:39 17 Feb 2020

Det är inget vi har siffror på, men en kvalificerad gissning är att det inte är särskilt många som saknar det Jensens Böfhus som huserade i lokalerna precis vid Rådmansgatans tunnelbanestation fram till i våras. Sedan ett par månader tillbaka inrymmer lokalen istället restaurang Folkparken. Bakom krogen står duon Martin Magnusson och Magnus Bergh, två veteraner som även driver restaurang Torsgatan ihop. Interiören är rå med rejäl takhöjd, stålbalkar och oputsade väggar, köket erbjuder såväl ett rökskåp som en argentinsk kolgrill och i källaren finns ett taproom med öl från Nya Carnegiebryggeriet. 

Menyn är bred och rymmer alltifrån koreansk barbecue till sliders och skamlösa köttstycken. Även på en vegetariska fronten finns emellertid en hel del att välja mellan. Vi bestämmer oss för att beställa in så mycket som möjligt från menyn för att dela kring bordet, och tämligen omgående börjar serveringarna ramla in. 

Det börjar urstarkt med eldade sugarsnaps smaksatta med misosmör. Rätten har en precis lagom hetta som gör den rolig, och vi blir redan här överraskade att ett grönsakssnacks på ett smoke house kan vara så gott. Nästa försnack är däremot allt annat än vegetarisk, en höeldad ryggbiff med talgmajonnäs och potatiskrisp för 85 kronor som lovar runt inför fortsättningen.

Det är inte ofta vi går loss på kött, men här är det svårt att låta bli. Den rökta Beef Riben är ljuvligt mör, och smälter liksom ner i munnen. Serveringen för 165 kronor är dessutom så stor att den utan problem är tillräcklig för två fullvuxna personer. För säkerhets skull tar vi även in en koreanskt kryddad kyckling som visar sig leverera på nästan samma nivå, vilket även den höeldade ryggbiffen med talgmajonnäs gör. 

Mac 'n' cheese på blomkål samt coleslaw med spetskål och ananas är två roliga vegetariska tillbehör som passar perfekt som kontrast till proteinchocken. 

Menyn visar sig generellt hålla en genomgående bra nivå. Mellanrätter kan kännas uttjatat men här är det bara glatt då vi kan prova mer från menyn, och portionerna är inte heller så snålt tilltagna att notan drar iväg. Folkparken är också ett bevis på att ställen som är till för "alla" inte behöver vara tråkiga eller platta. Många ställen menar på att de är till för ”alla”, men dessa ”alla” hänger faktiskt just här. Grabbgänget, paret på dejt, Gunillorna från Södertälje, pensionärsgrupper, företag, kompisar med barn och hipsters. You name it. 

På papperet låter konceptet möjligen en aning daterat, och inte minst väldigt inspirerat av krogar såsom Warpigs som länge förgyllt Köttbyn i Köpenhamn med öl och rökt käk. Men här blir vi snabbt smällda på fingrarna i våra fördomar för precis som Håkan Hellström snor Folkparken oblygt det bästa från sina inspirationskällor, och paketerar det perfekt för den kräsna Stockholmspubliken. Lägg därtill en prissättning som tillåter utsvävningar och saken är biff, höeldad sådan.

Adress: 
Sveavägen 53
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-tor 11-23, fre 11-00, lör 16:30-00:00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!