Japansk-koreansk fusion står på menyn när Pophousekoncernens senaste tillskott Space presenterar sin krog, och trots restaurangens relativt korta levnadstid är det redan många som har hittat hit när vi besöker Fat Cat Brasserie en helt vanlig onsdagkväll.
Lokalen i markplan har skyltfönster som vetter ut mot Sergels Torg vilket gör att man får en väl tilltagen utsikt, samtidigt som insynen också är av det mer generösa slaget. Det är inte hit du går med din hemliga date, med andra ord. Lagom till sommaren kommer restaurangen även att tilldelas en av Stockholms största uteserveringar i riktning mot samma torg, men nu hamnar vi lyckligtvis vid ett hörnbord inne i restaurangen.
Lika generös som såväl insyn och utsikt som den kommande uteserveringen är öppettiderna på Fat Cat Brasserie som håller öppet från tidig morgon till efter midnatt, allt för att skapa ett levande hus. Kvällsmenyn består av sukoshi (smårätter), tempura, spett och en handfull huvudrätter samt en egen waguymeny för den som vill lyxa till det. Allt tillreds i ett öppet kök som även erbjuder ett antal sittplatser för den som vill följa arbetet. Vi serveras en liten plocktallrik med aperitifs medan vi synar menykortet, och bestämmer oss snart för ett potpurri av rätter från hart när samtliga avdelningar.
Först ut är ett gyllene ostron (75 kronor) med yuzu, lite kaviar och gurka. Det slinker ner utan att lämna något större intryck, men funkar onekligen fint som följeslagare till champagnen vi beställt som fördrink.
Därefter kommer rätterna in nästan misstänkt snabbt. Vegansk tempura (115 kronor) samt en med sidfläsk (135 kronor) ställs fram. Den första klassisk med bland annat broccoli och salladslök, den andra i form av syndiga köttbullar som är väl tilltagna i portionen.
Nästan samtidigt kommer även varmrätterna in. Vi har valt en råbiff (225 kronor) med kimchi och limemajonnäs, samt grillad tonfisk för 275 spänn. Precis som tidigare rätter är dessa generösa i portionerna, men smakmässigt lämnar de något övrigt att önska. Lågvattenmärket visar sig emellertid vara yakispettet med biff som vi absolut hade kunnat låta bli.
Fat Cat Brasserie är en sådan restaurang som befinner sig någonstans precis mittemellan budget och övre mellanklass. Det breda menyn och den utan vidare acceptabla nivån på hantverket medför dessvärre att spjutspetsarna försvinner, och vi saknar framför allt finessen i smaksättningen. I efterhand är det faktiskt egentligen ingenting vi har noterat som extra minnesvärt sett till det kulinariska. Detsamma gäller helhetsupplevelsen.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2021.