Bild: Far i Hatten

Far i Hatten

Redaktion 13:48 3 Apr 2017

Under vinterhalvåret, när Far i Hatten inte fungerar som en veritabel fritidsgård åt varenda trendkänslig leffe mellan Lomma och Limhamn, excellerar kockarna i köket. En av anledningarna till detta stavas konservering. Det är nämligen nu deras burkar med sedan länge planerade inläggningsprojekt kommer till sin fulla rätt. Just ikväll manifesterar sig detta bäst i en drös fermenterade vildplommon som hör till mittenserveringen i den vegetariska trerättersmenyn (295 kr). Vi ska återkomma till dem om en stund.

Först och främst inleder vi med snacks: små nybakta petit-choux fyllda med färskost och ramslök, samt en illgul röra gjord på fantastiskt fina ankägg. Bådadera känns vid en första anblick som skenbart brunchmaterial, men de visar sig passa perfekt till öppningsnumret i vårt naturliga vinpaket (tre glas/280 kr). Härnäst följer kvällens första riktiga rätt: bakade och friterade jordärtskockor. De serveras med löktrav, brynt smör och – beroende på om du är veg eller inte – antingen kapris eller vit ansjovis. Just löktraven, denna lite bortglömda folkmedicinala favoritväxt (som även går under namnet vitlökssenap), är en angenäm detalj och förekommer både som topping och som en underliggande kräm på tallriken.

I nästa servering dyker så de nämnda vildplommonen upp. Även om de gör sig fint tillsammans med vedugnsbakad rotselleri, kirskål och torkad äggula anar vi att de likafullt hade kunnat ackompanjera en deciliter grus och fortfarande vara något av en showstopper. De har en uppenbar smak av plommonets ursprungliga syra, men med en liten eftersläng som lättast kan liknas vid en mildare vitmögelost. Mycket intressant. Köttmenyns motsvarande gösrätt bleknar i jämförelse.

Finalnumren – vare sig det gäller röda menyns lamm/knipplök/yoghurt/mandel-historia eller gröna menyns friterade svartrot med variation på skånsk svamp och tång – är båda riktigt bra och ringar tacksamt in Hattens gärning som en av regionens nödvändigaste förfrontslocavorer. Försök maka er hit innan kriget om platserna på uteserveringen börjar.

Adress: 
Folkets Park
Telefon: 
040-615 36 51
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-tors 18-hyfsat sent, fre 17-02, lör 11.30-02.00
Stad: 
Lokal: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Riket

Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!