Esperanto

Redaktion 17:39 28 Dec 2005

Jag ska nu recensera en hissnande bra krog, men först vill jag ta tillfället i akt att tacka alla lungsjuka. Om det inte vore för er så hade inte professor Alf Sollevi forskat fram och patenterat en metod att behandla lunginflammation med ämnet adenosin. Troligen hade han då inte heller blivit förmögen nog att öppna stans mest exklusiva må finemang-anläggning. En trappa upp finns restaurangen - Esperanto. Matsalen känns inte som en riktig matsal. Istället tycks det som om någon försökt improvisera ihop en sådan i ett ytrymme egentligen avsett för något annat - att hänga kläder i till exempel. Och precis så är det förstås. De gamla klädhängarna är till och med kvar. Jarlateatern är k-märkt och all renovering har gjorts under riksantikvariens översyn. Således upplevs den stora vinkylen kanske en smula malplacerad. Ändå skulle jag vilja påstå att detta är stans mest intressanta miljö att äta i. De vackra gröna portarna. Den gamla restaurerade flygeln i loungen. Och tja, faktiskt även klädhängarna. Servicen är perfekt. Helt perfekt. Nästan lika bra som på Leijontornet alltså.

Kuporna lyfts från vår mat av drillade servitörer, exakt samtidigt, som om det vore en djup orättvisa ifall någon av oss skulle få se skapelsen innan den andra. Och maten! Den är så imponerande att man vill dö. Man har inte längre något att leva för. Eftersom ingenting kommer att överträffa detta. Hör här: Wagyubiff med misocrème, beluga och fruset ostron med tryffelthé! Mildkokt vitlökscrème med tonfiskflakes och avruga! Vispad brie de meaux serveras med ölskum, lagerbladskokt potatis, saltgurka och tryffelbröd!

Det är inte billigt på Esperanto. Man har inte heller speciellt många valmöjligheter. Kort sagt kan man välja mellan den stora menyn (545 kr) med fyra rätter och den ännu större menyn (795 kr) med sju rätter. Egentligen innehåller den stora menyn ännu fler rätter eftersom desserten i själva verket består av många olika små smarrfester. Allt är helt fantastiskt. Hej då världen, jag har varit på Esperanto, det finns inte längre något mer att uppleva i livet, jag känner mig som 100 år, nu dör jag. Håll mig hårt Alf... Alf... Alf? Hur smakar egentligen adenosin?

Öppet: tis-lör 18.00-24.00.

Adress: 
Kungstensgatan 2
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!