Eriks Basar

Redaktion 12:39 12 Sep 2018

Anna Lallerstedt som tog över rodret för pappa Eriks krogimperium för knappt tio år sedan öppnade i våras sin första egna restaurang. Detta blev också Familjen Lallerstedts första nya krog på närmare 25 år. Att valet av plats för denna föll på Kungsholmen, och närmare bestämt på det av Gert Wingårdh ritade huset i kvarteret basaren, var ingen slump. Anna Lallerstedt som själv bor i krokarna såg behovet av en krog med denna inriktning – klassisk, med kvalitativa råvaror till största delen från havet – i kvarteret. 

Gällande tajmingen är det lätt att misstänka att inte heller denna var slumpmässig. Krogkoncernen har fått se en minskning av omsättningen det senaste åren. Hur mycket det beror på förra årets utnämning av Lallerstedts tryffelbearnaise till Årets Matbluff låter vi vara osagt, men mer troligt är det att en klart mer bidragande anledning är ombyggnationen av Slussen som omringat Gondolen och dess vinbar under de senaste åren.

Resultatet är i vilket fall som helst en krog modell större, som erbjuder frukost, lunch, middag samt take-away. Lokalen består av två delar, den något mer avslappnade Basaren samt den mer klassiska Matsalen varav vi tar plats i den senare. 

 

"Du får hyfsat bra med bang for the bucks både sett till kvalitet och portionsstorlek"

 

Förväntningarna är höga då vi vet att personal har hämtats från såväl systerkrogen Gondolen samt den eminenta konkurrenten Oaxen. Menyn är också genomtänkt med en handfull förrätter för runt 150 kronor stycket och lika många varmrätter för det dubbla. Vi inleder emellertid med ett par snacks innan vi kliver in direkt på det varma. Först ut är lite broccolini för en femtiolapp tillsammans med två rundor hummerkroketter för 60 kronor paret. Det smakar som förväntat och broccolinin, en hybrid mellan europeisk broccoli och kinesisk gai lan som även är känd som daggkål, är härligt krispig i texturen.

Vi går därefter vidare på fiskspåret med en överbakad fiskgryta för 260 kronor. Anrättningen är habilt utförd och en något finare variant på den extremt klassiska krogrätt som möter dig på hart när samtliga restauranger i Stockholms innerstad. Lammryggen och ryggbiffen, båda för 295 spänn, är nästintill perfekta i stekgrad och sväljs ner med en flaska Cote de Brouilly som kommer på rekommendation till. Till dessert nöjer vi oss med en enkel kombo med kaffe och avec. Inget krångligare än så, men en eloge till konditorn som levererar ett utsökt stycke tryffelkonfekt.

Priserna må vara i det övre skiktet på Eriks Basar, men du får hyfsat bra med bang for the bucks både sett till kvalitet och portionsstorlek. Kungsholmen har fått en pålitlig kvarterskrog vi gärna återvänder till.

Adress: 
Hantverkargatan 71 D
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lördag 17-23, sön 13-22.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

3 Visa kommentarer (3)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!