Ägget borde ge hopp till oss alla.
För tjugo år sedan var ägg, på grund av sitt höga kolesterolvärde, helt ute. Sedan kom lågkolhydratdieterna och när Eggs Inc i början av 2015 öppnade på Regeringsgatan var det som ”snabbmatsrestaurangen där ägget – en av de nyttigaste råvarorna som finns – är hjälte”.
Ägarna till Eggs Inc har sagt att målet är en kedja med åtminstone femtio etableringar. Tanken är inte orimlig i sig: det finns ett behov av mer, bra snabbmat. Och ägg är onekligen snabb mat. Att göra en röra eller koka ett krämigt ägg går på fem minuter. Att steka en omelett bör enligt Julia Child inte ta mer än tjugo sekunder. Det är bara det att hos Eggs Inc görs inget på plats.
Allt serveras endera direkt ur kylen, eller via en skoningslös värmeugn. Ostomeletten smakar därmed mer som en sötaktig, vidbränd ugnspannkaka än en omelett. Ett fnasigt brunt yttre, ett lika torrt inre. Ägget i salladen med rökt lax må vara tillagat vid den för en jämn koagulation av vita och gula optimala temperaturen 64 grader. Men det når gästen närmare nollan. Även grönsakerna är så kalla att det isar i tänderna.
Menyn är rensad på laktos och gluten. Det finns poänger med det. Men det öppnar också fallgropar. Som Eggs Benedict... utan bröd. I Eggs Inc:s presentation slummar den klassiska brunchrätten på bottnen av ett såsigt papptråg, överströdd med paprikapulver.
För Eggs Inc:s sak talar priserna, ingen rätt kostar över hundralappen. Men det är å andra sidan standard för snabbmatställen. Ska det finnas skäl att gå just hit måste rätterna trimmas, med motorsåg.
Läs även: Eggs Inc gillar ägg.
Eggs Inc.
Adress:
Regeringsgatan 26
Telefon:
400 225 81
Hemsida:
Öppettider:
mån–fre 07–19, lör 11-17.
Stad:
Lokal: