Deville

17:13 3 Dec 2004
Relativt nyöppnade Deville har kallats för en av höstens bästa kvarterskrogar. Med all rätt. Love Grahn och Thomas Mortensen, tidigare grundare och delägare av Paus och Brasserie Godot, har i en ombonad liten lokal på Roslagsgatan skapat ett ställe intressant för fler än grannarna i kvarteret. Med resultatet att klientelet känns lite löst i kanterna, ett äldre par från nedre Östermalm, en barnfamilj från Sibirien och en och annan modelltjej från Birkastan. Så känns det här. Men det gör inte så mycket att Deville ännu inte hittat någon klar målgrupp att jobba mot, det är kanske det som är själva essensen i ordet kvarterskrog? För till Deville ska man komma för maten och servicen, inte hänget. Det är kanske det som diskvalificerar den från epitetet kvarterskrog? Hursom, maten och servicen var det. Den senare är praktiskt taget fläckfri, snabb, proffsig och spelar Ray Lamontagne i den lilla baren - toppen! Under något de kallar Kvällens special hittar man Tre små förrätter som är tre pyttesmå bröd med ål, gravad oxfilé med rostad vitlök, kycklingleverpastej med syltad fänkål och som bonus en liten fingerborg jordärtskocksoppa. Lite mat, men lite väldigt god mat, en bra kombo för den mångsidige ätaren. En halstrad torsk med brandade, vitlök, persilja och sniglar är nästan ljuvlig, mjäll fisk, luftig brandade och sniglar som gärna kryper in i munnen på dig. Pepparstekt biff och oxsvans med citroncoulies är alltså kött med kött och det är ju alltid trevligt. Det sönderkokta oxsvansköttet som vid lätt beröring faller sönder kontrasterar fint mot helyllebiffen och rättens texturblandning gör den intressant. Kalventrecote med kålrotsmos smaksatt med bearnaise ruccola och friterade kålrotsbitar är god i typ fyra tuggor, sen tröttnar man. Kanske hade något mer tillbehör kunnat bryta av det dragonstinna moset, för att ge lite andrum. På dessertfronten är cocosbrulée med blåbär det smarrigaste valet om man inte är en sucker för den utmärkta ostbrickan. Prisnivån? Förrätter 75-115, varmrätter 155-205 och desserter 75-110.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.