Den nysatsande bistron på The More Hotel spretar åt alla håll och kanter.
För några månader sedan tog krogräven Anders Vendel och hans Cirkus över The More Hotels bistro på Norra Skolgatan. Här jobbar man inte efter något utstuderat koncept, utan låter snarare den goda smaken styra vad som hamnar på tallriken. Denna konceptlöshet har, som vi märker en bit in på våra femrättersmenyer, både sina för- och nackdelar.
Vår servitör för kvällen, något nervös men ordentligt artig, hjälper oss att välja ut ett vitt Chablis (Domaine Oudin, 650 kr/flaskan) som han tror kommer passa till den så kallade Tryffelmenyn (595 kr) vi har ställt in siktet på. Ett fint val, ska det visa sig.
Sotad havskräfta med tillbehör.
Kvällens första rätt, oxtartar med friterat, ankleverfyllt raviolilock, krispig tryffel och grön chili, är bombastisk och riktigt god. Glöm den gamla devisen ”låt råvaran stå i centrum” – här jävlar brassar man på. Nästa rätt, en mjäkig tryffelbikini med karamelliserad pilgrimsmussla, savapotatis och grönpeppar, har svårt att följa upp den lovande starten. Det gör däremot mittenrätten, den sotade havskräftan med trattkantareller, äggula, comté och tryffel. På pappret omöjlig, i munnen svingod.
Nästkommande servering är något av en bottennotering, både vad gäller smak och tekniskt utförande. Tryffelskummet som skulle toppa det tråkiga ankbröstet och de danska betorna är nämligen, hur många glas Chablis man än har druckit, inget skum. Det är snarare en anonym luftsås.
Tarte tatinade Kiviksäpplen med eldad mjölkglass, rosmarinfudge och honungsnötter får avsluta kvällens cirkus. Till ingens egentliga glädje. Den eldade glassen må låta spexig men smakar mest ingenting. Äpplena är i och för sig goda, men det är ju mer naturens förtjänst än något annat. Här kunde man verkligen ha hittat på ett roligare slutnummer.
All in all är dock Cirkus en härligt ambitiös hotellbistro. Kan man bara få tempot och smakerna att höja sig till djärvhetens nivå kommer det här att bli riktigt bra med tiden.