Chongqing

Redaktion 13:45 10 Aug 2015

”Chongqing” som uttalas "tjong tjing” är inte ett hittepåord för att låtsasprata kinesiska, utan i själva verket namnet på en 30-miljonerstad i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Känd för sin stökiga stadsplanering på en kulle och som centrum för ett av världens hetaste kök med den karakteristiskt bedövande Sichuanpepparn.

På restaurang Chongqing vid Liljeholmsbron kan man inte få fyra små rätter. Istället är det fyra små kinesiska ord vi tar i munnen: ”Di Di Dao Dao”. I översättning sätter de fingret på denna underbara lilla krogs meny – autentisk. De bästa restaurangerna i Kina är vanligtvis inte inredda med fejkade mingvaser eller kitschiga drakornament som många svenska kinakrogar, utan ofta spartanska etablissemang med plastdukar och billiga engångspinnar. 

Den tidigare ölpuben på Liljeholmsvägen ser heller inte mycket ut för världen, men maten förflyttar oss till en bakgata på den smogdimmiga kullen vid Yangztefloden. 

Krogens värdinna Xiuli välkomnar oss på ett gladbarskt vis till sin lilla värld och dyker gladeligen in och tar över samtalet vid bordet allt medan de olika rätterna kommer ut. Hon berättar vad som händer i hennes liv, att hon bland annat har slutat röka för sina döttrars skull och ber att få hugga en snus av en i vårt sällskap. Hon är fantastisk. 

I Kina är måltiden inte bara bukfylla, som många kinabufféer kanske ger sken av, utan en stund för gemenskap och smakupplevelse. Därför beställer vi såklart in en massa olika rätter och delar på allt. En aptitretande liten gurksallad med chili och vitlök kommer ut när vi sätter oss och ger en hint om vart smaklökarna är på väg. 

Vi äter Si Ji Dou, torrstekta gröna bönor med chili och sichuanpeppar (159 kr) som är starka med perfekt konsistens och Yu Xiang Qie Zi, fiskdoftande aubergine i sötsur sås (155 kr) som är söta och underbart krämiga. Xian Shu Ya, den friterade ankan med tunt bröd, strimlad gurka och purjo à la Pekinganka (188 kr) är krispig och rejäl och Shui Zhi Yu, den ”vattenkokta” vita fisken genomdränkt i vitlök, röd chili och sichuanpeppar (188 kr) smälter i munnen och är i vårt tycke kvällens bästa rätt. Chao You Yu, sichuanwokad bläckfisk (160 kr) och Gong Bao Dou Fu, friterad tofu i gongbaosås (155 kr) är också riktigt smakrika men inte lika himmelskt smakrika som de andra rätterna. 

Det finns även en hotpot på menyn (230 kr/pers), som vi ännu inte provat men som med tanke på hur resten av menyn smakar känns lovande. Till efterrätt finns det trots allt friterad banan med vaniljglass (78 kr) för att blidka den svenska publiken, och ja, vi erkänner, den var inte alls dum den heller.  

Stockholm har under de senaste åren fått se fler kinesiska krogar med riktigt bra genuin kinamat vilket är fantastiskt och Chongqing klättrar med besked upp på topplistan. Så låt er inte luras av dess enkla yttre, det är insidan som räknas, en riktig oslipad autentisk diamant: Di Di Dao Dao! 

Adress: 
Liljeholmsvägen 8
Telefon: 
6451149
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tor 10-21, fre 10-22, lör 14-22, sön 14-21
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!