Centan

Redaktion 10:21 11 Oct 2017

Vi tog tunnelbanan ut till Bagarmossen och blev inte besvikna.

Det har känts som Stockholms förorter saknat en krogkultur att skryta med. Snacket har gått, en längtan efter krogar att skryta med utanför tullarna. Axel Hansson, ägaren och grundaren håller med, det sa han nämligen vid det första besöket på Centan i somras när de just hade öppnat. Det är mils vidd mellan service och smak några månader senare. Det sitter nu.
Fredag kväll och mycket folk redan halv sju. Platserna är obokningsbara och vi blir förpassade att sitta vid barbordet en stund. Stämningen är avslappnad. Bordet delas med andra gäster men inte på något sätt känns det för intimt eller påträngande. I glasen flödar ett Beaujolais, det överraskar med sin hårdhet, sin charkiga smak. Det är irriterande att det inte finns någonstans att hänga jackan vid barbordet, men allt är förlåtet när bordet är klart.

Centan, som ska tänka lokalt och säsong har lyckats när vi läser menyn, det är tydligt att det är svampfokus.

Lokaltänket går också igen i inredningen som ritats av Bagarmossenbon Shane Schneck och smörknivarna gjorda av eleverna i Bagarmossens skola. Stämningen i lokalen är familjär, det är en stadig ström med folk och många verkar redan vara stammisar eller känna någon i personalen. Den stora vinkylen döljs inte och det ligger en njutning i att kunna se vad som erbjuds.

Menyn består av smått, mellan och större och ligger på mellan 75-235 kr. Servitrisen frågar i vilken ordning vi vill ha maten vilket uppskattas. Glasen fylls på med ett Sicilianskt Frappato och det är perfekt kylt. Första två rätterna dyker in. Parpadelle med kantareller, valnötter och salvia samt Karl-Johansvampkroketter med aioli. Salvian i parpadellen tar över och det är skralt med kantareller.
Kroketterna däremot, perfekt krispiga med ett mjukt och smakrikt inre. De är feta och utan syra men balanseras upp perfekt med den citroniga aiolin. Rätt tre och fyra kommer in och även här är säsongen i fokus. Svampdolmar med äpple och lingon och halstrad gös med purjolök, brynt smör, potatisstomp och dill. Innan första tuggan tas hinner tankarna landa i att den kommer ha för lite syra eftersom den badar i smör, men ack så fel. Här har vi kvällens nummer ett och den hamnar även på livets prispall över perfekta rätter. Det blir svårt att koncentrera sig på dolmarna, de faller bort då all fokus ligger på den perfekt stekta fisken, purjolök på olika vis, mild kapris som smälter i munnen. Middagen avslutas med Tokaj och citrontarte.
Så ta tunnelbanans gröna linje mot Skarpnäck och hoppa av i Bagarmossen. Centan är värd ett besök alla dagar i veckan. 

Adress: 
Lagaplan 5
Hemsida: 
Öppettider: 
tis 17-23, ons-tors 12-23, fre-lör 12-00, sön 12-23.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!